WIJZIGING IN VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ PLOEGEN- EN NACHTARBEID
De regels rond de vrijstelling van doorstorting bedrijfsvoorheffing bij ploegen- en nachtarbeid wijzigen grondig vanaf 1 april 2022. Het wordt een ‘mini taxshift’ genoemd.
We geven je een overzicht van de voornaamste wijzigingen. Voorlopig gaat het nog om wetsontwerpen, die pas officieel van kracht zijn na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Zodra dit gebeurt, stellen we je op de hoogte.
Werken de werknemers in jouw onderneming met ploegen- of nachtarbeid, dan kan je daar een vrijstelling van de doorstorting van BV (BedrijfsVoorheffing) voor krijgen als je die werknemers een nacht- of ploegenpremie toekent.
Voor ploegenarbeid moet de premie vanaf 1 april 2022 minimum 2% van het contractueel brutoloon bedragen. Wil je het recht op de vrijstelling BV behouden, dan dien je de toekenning van de premie vanaf 1 april 2024 op te nemen in een cao, je arbeidsreglement of in de arbeidsovereenkomst.
Het moet, zoals nu ook het geval is, gaan om (minimum 2) ploegen die hetzelfde werk doen qua inhoud en omvang. Hoe dit specifiek ‘gemeten’ wordt, blijft een heikel punt.
Ook moet het nog steeds om opeenvolgende ploegen gaan, al zal er nu een pauze van maximum 15 minuten toegestaan zijn tussen 2 ploegen.
Voor nachtarbeid moet de premie vanaf 1 april 2022 minimum 12% van het contractueel brutoloon bedragen. Wil je het recht op de vrijstelling BV behouden, dan dien je de toekenning van de premie vanaf 1 april 2024 op te nemen in een cao, je arbeidsreglement of in de arbeidsovereenkomst.
Bij nachtarbeid blijft het gaan om werknemers die prestaties verrichten tussen 20u en 6u, met uitsluiting van de werknemers die enkel tussen 6u en 24u werken en de werknemers die gewoonlijk om 5u het werk aanvatten.
De berekening van de 1/3de norm is reeds sinds 1 januari 2022 gewijzigd. Ter verduidelijking: het principe van de 1/3de norm is dat een werknemer tenminste 1/3de van zijn arbeidstijd in ploegen-of nachtarbeid uitvoert. Waar de berekening voordien op dagbasis gebeurde, moet die nu op uurbasis gebeuren. Enkel de uren waarvoor ook een ploegen-of nachtpremie werd toegekend, komen in aanmerking voor de berekening. Voldoet je werknemer niet aan de 1/3de norm, dan mag jij als werkgever de vrijstelling van doorstorting bv niet toepassen.
De collectivisering van de vrijstelling wordt anders bekeken. De collectivisering houdt in dat de vrijstelling van doorstorting BV berekend wordt op het niveau van de groep van werknemers die hiervoor in aanmerking komt. Voortaan zal die collectivisering opgesplitst worden in 2 groepen.
Enerzijds de groep van werknemers waarvoor je de vrijstelling doorstorting BV voor ploegenarbeid kan toepassen en anderzijds de groep van werknemers waarvoor je de vrijstelling doorstorting BV voor nachtarbeid kan toepassen.
Uitzendkantoren zullen de regeling kunnen blijven toepassen, al zal dit vanaf 1 oktober 2022 enkel mits de expliciete toestemming van de klant kunnen.
Wil je graag nagaan of de vrijstelling in jouw onderneming goed wordt toegepast? Aarzel niet en neem vrijblijvend contact op met onze expert ter zake Bjorn via bjorn@puuhr.be.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.