EEN ZIEKE WERKNEMER ONTSLAAN? LET OP VOOR DISCRIMINATIE!
De antidiscriminatiewet verbiedt een ontslag op basis van de gezondheidstoestand van je werknemer. Ben je toch van plan een zieke werknemer te ontslaan, zorg dan dat je een goed onderbouwd dossier hebt!
Wie iets beweert, moet het bewijs daarvan leveren. Dit klopt echter niet altijd. Zo voorziet de antidiscriminatiewet in een weerlegbaar vermoeden van discriminatie indien het slachtoffer feiten kan aanvoeren die discriminatie doen vermoeden.
Volgens recente rechtspraak treedt dit weerlegbaar vermoeden behoorlijk snel in werking. Concreet betekent dit dat de bewijslast vrij snel bij jou als werkgever komt te liggen. En het bewijs leveren dat er geen sprake is van discriminatie is niet altijd even gemakkelijk.
Je werknemer kan een vordering tot schadevergoeding instellen als die vermoedt dat diens ontslag op basis van zijn gezondheidstoestand (tijdens of na ziekte) is gedaan. De werknemer zal feiten moeten bezorgen om het vermoeden van discriminatie aannemelijk te maken.
Als dit lukt, komt de bewijslast om dat vermoeden te weerleggen bij jou als werkgever terecht. Je zal dus moeten aantonen dat het ontslag los staat van de gezondheidstoestand van de werknemer. Zelfs als je het ontslag deed omdat de ziekte van de werknemer de werking van de afdeling in het gedrang bracht, zal je moeten motiveren dat het (discriminatoir) ontslag noodzakelijk was en een legitiem doel had. Lukt dit niet, zal je een schadevergoeding van 6 maanden loon moeten uitbetalen!
Als je een werknemer ontslaat tijdens of na diens arbeidsongeschiktheid, kan je daar dus best niet naar verwijzen op diens C4 of ontslagmotivatie. Ook dien je te zorgen dat je een goed onderbouwd dossier hebt als je toch overgaat tot ontslag.
Redenen die eerder door een rechtbank aanvaard zullen worden om te weerleggen dat het om discriminatie op basis van de gezondheidstoestand gaat zijn bv. eerdere negatieve evaluaties van de werknemer, het wegvallen van de functie, …
De werknemer die ontslagen wordt tijdens of na een arbeidsongeschiktheid wordt door de antidiscriminatiewet beschermd.
Er zijn ook een hele rits andere vormen van ontslagbescherming waaronder je werknemers kunnen vallen zoals bij moederschaps- of geboorteverlof, educatief verlof, tijdskrediet en nog vele andere situaties.
Wil je graag advies alvorens je een werknemer ontslaat? Onze puuhr-collega, juriste en expert ter zake Ann helpt je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met haar op via ann@puuhr.be of 0495/54 69 44.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.