EUROPESE OPLEIDINGSSTEUN VOOR TELEWERKEN (TEN BEDRAGE VAN 80.000 EURO)
Het Europees Sociaal Fonds (ESF) steunt de KMO en GO met Vlaamse vestigingen die van telewerk een duurzaam onderdeel willen maken in de bedrijfsorganisatie. Opleidingen rond telewerk verkrijgen daarbij subsidiëring.
ESF publiceerde oproep 522: Opleidingen 21ste eeuwse vaardigheden in ondernemingen. Het doel van deze oproep is het stimuleren van opleidingen in ondernemingen met Vlaamse vestigingen.
Deze oproep staat in het teken van telewerk en moedigt aan om met steun diverse opleidingen rond telewerk te organiseren voor kort- en middengeschoolde werknemers en vijftigplussers ongeacht hun scholingsgraad. Ook werknemers die in tijdelijke werkloosheid verkeren, zijn subsidiabel als deelnemers.
Er is een maximale subsidie voorzien van 80.000 euro per organisatie. Voor sectorfondsen wordt een maximale subsidie voorzien van 160.000 euro per project. Als organisatie draag je als kleine onderneming 30% van de kosten en 50% als middelgrote of grote onderneming.
De oproep wordt afgesloten op 31/01/2021. Na goedkeuring van het projectvoorstel kan men starten op 1 mei 2021 voor een periode van 15 maanden.
WELKE OPLEIDINGEN ZIJN TOEGESTAAN?
Enkel opleidingen die vallen onder vooraf gedefinieerde 8 clusters zijn toegestaan. Een maximum van 15 opleidingen is toegelaten. Men krijgt hierbij de kans om nieuwe opleidingen toe te voegen of bestaande opleidingen te vervangen tegen uiterlijk 31/12/2021.
Enkel opleidingen die zonder financiële steun van de oproep niet verwezenlijkt zouden worden en die nog niet gestart zijn voor de indiening van de schriftelijke steunaanvraag genieten steun.
Uitzondering ten gevolge van COVID voor ondernemingen in moeilijkheden:
Ondernemingen die niet in moeilijkheden waren op 31 december 2019 mogen een dossier indienen. Ondanks hun huidige status kunnen zij steun krijgen voor opleidingen uitgevoerd voor 30 juni 2021.
Volgende opleidingen vallen onder de subsidiemaatregel:
- Train de trainer opleidingen
- Bedrijfsspecifieke opleidingen
- Opleidingen on the job (tenzij deze opleiding tot productie leidt)
- De uren voor het afnemen van een examen
- Opleidingen via E-learning (mits ze voldoen aan extra criteria)
- Opleidingen ‘leidinggeven’ voor middenkader (enkel binnen cluster 7)
- Intervisie als opleidingsvorm is eveneens toegestaan
Een aantal opleidingen zijn uitgesloten van steun:
- Opleidingen ‘leidinggeven’ voor top management
- Screeningsacties in functie van het bepalen van opleidingsbehoeften van de deelnemers
- Wettelijk verplichte opleidingen of toolboxmeetings
- Individuele opleidingen (1 op 1) gegeven door externe lesgevers
- Gratis opleidingen
- Deelname aan conferenties, workshops, …
De voorwaarde is dat iedere deelnemer een leerbewijs ontvangt waarin de gevolgde opleidingen naar competenties worden vertaald. Zonder leerbewijs is de opleidingsactie niet subsidiabel.
Iedere projectvoorstel bestaat uit 3 documenten:
- Een inhoudelijke analyse
- Een projectplanning
- Een financiële begroting
puuhr begeleidt bij de opmaak, indiening en rapporteringen. Vraag vrijblijvend advies aan kim@puuhr.be.