De valkuil van de loonindexering voor je bedrijf
De valkuil van de loonindexering voor je bedrijf
Met het inflatiecijfer dat piekt zal ook de loonindexering in januari 2023 een recordhoogte bereiken. Binnen sectoren waarin 1x per jaar wordt geïndexeerd, zullen we de brutolonen ongeveer met 10% zien toenemen. Veel werkgevers krabben zich in de haren: deze extra loonkost weegt op het bedrijfsresultaat. Wat betekent deze indexering voor je loonbeleid? En wat is dé valkuil waar je rekening mee moet houden?
Een indexering van de lonen is op zich niets nieuws. Al sinds de jaren ‘70 worden brutolonen jaarlijks gecorrigeerd om ze optimaal af te stemmen op de levensduurte. De afgelopen 10 jaar stegen de lonen zo gemiddeld met 1 à 2% per jaar. In 2023 zal de indexering echter een andere proportie aannemen. Verwachting is dat – afhankelijk van het paritair comité – de brutolonen met om en bij de 10% verhoogd zullen worden.
Kostenluik niet kostelijk
Werkgevers zagen de afgelopen maanden de energiefactuur al fors toenemen. Vooral productiebedrijven houden de kostprijs van gas en elektriciteit nauwlettend in de gaten. In januari zal dus ook de loonkost nog eens met 10% toenemen. Met andere woorden bedrijfsresultaten komen daardoor mogelijks onder druk.
Maar wat betekent dat voor je algemeen loonbeleid? Schrap je een geplande individuele loonsverhoging omdat loonkosten al bovengemiddeld gestegen zijn? Wat doe je met young potentials die hun startloon ontgroeid zijn? En hoe zorg je ervoor dat je bedrijfsresultaat niet in gedrang komt?
Belonen loont
Wij adviseren werkgevers – ondanks de toegenomen loonkost – de indexering niet te beschouwen als een ‘opslag’ voor de werknemer. Je medewerkers zien dit – naar de geest van de regel – eerder als een looncorrectie als gevolg van het duurder wordende leven. Dus niet als een loonsverhoging ten gevolge van goede prestaties op de werkvloer.
Dat maakt dat goede werkkrachten mogelijks alsnog een loonsverhoging verwachten. Al is het maar als blijk van erkenning van hun prestaties/waarde voor het bedrijf. Het is belangrijk dat je als werkgever je daar bewust van bent zodat je er ook naar kan handelen. In periode waarin elk bedrijf openstaande vacatures heeft, kun je maar best je beste medewerkers dicht bij je houden.
Optimaliseer je loonindexering en bespaar
Een loonsverhoging toekennen aan de mensen die dat verdienen kunnen we dus – ondanks de al gestegen loonkosten – enkel toejuichen. Om ervoor te zorgen dat je loonkosten maximaal onder controle blijven, zijn er verschillende manieren om goede medewerkers te belonen.
Als partner in payroll en sociaal juridisch advies helpen we jou daar graag een handje mee. Contacteer ons gerust om eens vrijblijvend te bekijken hoe jij de loonindexering wenst aan te pakken en hoe wij je daarbij kunnen helpen.