UITBREIDING BESCHERMING DISCRIMINATIE VOOR WERKNEMERS MET HANDICAP
Discriminatie van werknemers met een handicap is uiteraard verboden. Als werkgever ben je zelfs verplicht dit met alle mogelijke middelen te voorkomen.
Als jouw werknemer iets overkomt wat resulteert in een handicap, dan dien jij als werkgever alle nodige redelijke aanpassingen te doen om het mogelijk te maken voor die werknemer om bij jou aan de slag te blijven. Dit kan gaan om vb. een aanpassing aan de werkplek, telewerk, taakverdeling, opleiding …
‘Alle nodige redelijke aanpassingen’ houdt in dat die maatregelen geen ‘onredelijke belasting’ voor jou mogen betekenen. Deze begrippen duiden erop dat het telkens om een concrete feitenkwestie gaat die apart bekeken moet worden.
Een recent arrest van het Europees Hof van Justitie vermeld dat een overplaatsing naar een andere functie ook een redelijke aanpassing kan zijn. Als jij en één van je werknemers zich in deze situatie bevinden, moet je dus goed nagaan of je alle mogelijke passende maatregelen treft en je niet schuldig maakt aan discriminatie. Zoniet zou mogelijks een aanzienlijke schadevergoeding verschuldigd kunnen zijn.
Wil je graag een nieuwe werknemer aanwerven die een beperking heeft of heb je al een werknemer met een beperking in dienst? Dan kan je beroep doen op de VOP (Vlaamse Ondersteuningspremie). De VOP compenseert eventuele extra kosten en lagere productiviteit die de beperking van de werknemer met zich meebrengt.
Er zijn verschillende soorten VOP, namelijk voor bepaalde en onbepaalde duur. Ook als zelfstandige met een arbeidshandicap kan je de VOP aanvragen. De mogelijkheden van deze steun, die zowel materieel als financieel kan zijn, zijn nog veel te weinig gekend.
Heb jij werknemers in dienst die een beperking of arbeidshandicap hebben die rechtstreeks of onrechtstreeks tot een zeker rendementsverlies zou kunnen leiden of waarbij maatregelen nodig zijn om hen in de organisatie in te passen?
puuhr helpt je graag! Aarzel niet om contact op te nemen met Marc Corijn om de mogelijkheden voor een VOP-erkenning in alle sereniteit samen met de werknemer te bespreken. Je kan Marc bereiken op 0468 174 291 of via marc@puuhr.be.
Je kan nu ook een half uur gratis advies inwinnen! Klik snel op deze link om jouw afspraak met Marc in te plannen.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.