NOODMAATREGELEN CORONACRISIS VERLENGD TOT EN MET 3 MEI 2020
In de Nationale Veiligheidsraad van 15 april is beslist dat de noodmaatregelen van kracht blijven tot en met 3 mei. Zo moeten we dus nog even ‘in ons kot’ blijven en zoveel mogelijk van thuis uit werken.
Sinds 1 april 2020 is het bedrag van de bureauvergoeding voor thuiswerk opgetrokken van 126,94 naar 129,48 euro.
In onze eerdere nieuwsbrief ‘Vergoeding voor thuiswerk na ruling’ lees je hoe je hiervoor ook gebruik kan maken voor je werknemers die o.w.v. de noodmaatregelen van thuis uit werken.
Je mag die werknemers ook een forfait van maximum 20,00 euro toekennen voor het gebruik van hun eigen pc en ook 20,00 euro voor het gebruik van de eigen internetverbinding.
Wat met feestdagen tijdens periode van tijdelijke werkloosheid overmacht Corona?
Als een feestdag valt binnen 14 dagen na aanvang van de schorsing, zal je die dag moeten uitbetalen aan je werknemers. Nadien wordt de feestdag betaald door de RVA en zullen je werknemers ook voor deze dag een uitkering ontvangen.
Let op: na elke werkhervatting begint een nieuwe periode van 14 dagen te lopen. Ook als het om een dag collectieve vakantie in je onderneming gaat.
Compensatiedagen in het kader van een arbeidsduurvermindering (ADV-dagen) of inhaalrustdagen doen geen nieuwe periode van 14 dagen lopen.
Wat met vakantiedagen van je werknemers?
Vakantie kan niet eenzijdig opgenomen worden. Dit moet dus steeds in onderling akkoord tussen werkgever en werknemer. Als je werknemer vraagt zijn geplande vakantiedagen te verplaatsen, kan dit dus enkel met jouw akkoord. Voor vakantiedagen is gewoon loon verschuldigd en wordt de eventuele periode tijdelijke werkloosheid geschorst.
Wat met ziekte tijdens periode van tijdelijke werkloosheid overmacht Corona?
Binnen een periode van tijdelijke werkloosheid zal een werknemer die ziek valt geen recht op uitkering van de RVA meer hebben. Hij zal zijn mutualiteit moeten verwittigen en ziekte-uitkering ontvangen.
Is je werknemer slechts gedeeltelijk geschorst wegens tijdelijke werkloosheid, dan zal je voor voorziene prestatiedagen gewaarborgd loon moeten betalen.
Keert je werknemer terug uit ziekte en pas je nog steeds tijdelijke werkloosheid toe, dan zal hij terug de werkloosheidsuitkering van de RVA ontvangen.
Is je werknemer nog ziek na de periode van tijdelijke werkloosheid, dan ben je nog gewaarborgd loon verschuldigd voor het saldo.
Heb je nog vragen, al dan niet over de Coronamaatregelen?
Aarzel niet en voel je vrij ons te contacteren.
Het puuhr-team helpt je graag verder.
Neem gerust contact op via info@puuhr.be of 011/49 42 14.
.