Verandering van de structurele vermindering ten gevolge van de taxshift
Verandering van de structurele vermindering ten gevolge van de taxshift
De taxshift (belastingsverschuiving) die twee jaar geleden door de regering werd aangekondigd, had als doel de lasten op arbeid te verminderen en de koopkracht te verhogen. Daartoe werden (2015-2016) diverse maatregelen genomen waaronder de verlaging van de werkgeversbijdragen, de verhoging van de forfaitaire beroepskosten enz. Om het kostenplaatje hiervan te dekken werden er ‘flankerende’ maatregelen genomen zoals de vermogenswinstbelasting, de verhoging van diverse accijnzen zoals de suikertaks en de herziening van sommige btw-tarieven.
Deze taxshift krijgt in 2018 een vervolg. Wat betekent nu deze tweede fase van de faxshift voor uw onderneming en uw werknemers?
- Impact op de ondernemingen – verdere verlaging van de werkgeversbijdragen naar 25%
Op 1 januari zullen de werkgeversbijdragen verder dalen van 30% naar 25%. Het betreft enkel de basiswerkgeversbijdragen. Afhankelijk van het PC kunnen nog bijkomend bijzondere werkgeversbijdragen en/of bijdragen voor het FBZ verschuldigd zijn.
- Impact op de ondernemingen – hervorming van de structurele lastenvermindering
Op 1 april 2016 werd de forfait van de structurele vermindering verlaagd van 462,60 euro naar 438 euro. De IPA-korting werd toen volledig afgeschaft.
Vanaf 1 januari 2018 zal de vermindering verder afgebouwd worden. Voor werknemers uit categorie 1 en 3 verdwijnt het basisforfait. De berekening die nu nog gehanteerd wordt voor hogere lonen, zal voor deze categorieën ook volledig verdwijnen.Voor de lage lonen wordt daarentegen de loongrens opgetrokken tot 8850 euro/kwartaal.
Hoewel de algemene lastenverlaging wordt afgebouwd ter financiering van de verlaging van de patronale bijdragen, zullen specifieke inspanningen voor de lage lonen dus behouden en versterkt worden.
Voor werknemers uit categorie 2 gelden andere maatregelen.
- Gevolgen voor de werknemers – hoe zullen zij de taxshift voelen?
– de geleidelijke afschaffing van de belastingschijf van 30%
Vanaf 1 januari 2018 zal deze schijf volledig vedwijnen en opgenomen worden in de schijf van 25%.
– de verhoging van de forfaitaire beroepskosten
Dit kostenforfait werd de laatste jaren herhaaldelijk verhoogd. Vanaf 2018 zal nog slechts één globaal percentage van 30% overblijven met een maximum van 2.950 euro.
– de verhoging van de belastingvrije som vanaf 2018
De verhoging van de koopkracht zal vanaf 2018 het meest voelbaar zijn voor werknemers met een laag en gemiddeld inkomen. Zij zouden respectievelijk ongeveer 32 euro en 28 euro netto bijverdienen, hoge lonen ongeveer 23 euro netto.
Een derde (en voorlopig laatste) fase van de taxshift volgt in 2019.