KLEIN VERLET BIJ COMMUNIE?
KLEIN VERLET BIJ COMMUNIE?
Jouw werknemers willen deze periode misschien ook klein verlet voor de plechtige communie of het ‘feest van de vrijzinnige jeugd’ (= vrijzinnigheidsfeest) van hun kind opnemen. Gewoonlijk vinden deze plaats in de maanden april en mei.
Wat is klein verlet?
Klein verlet (of omstandigheidsverlof) is een schorsing van de arbeidsovereenkomst waarbij je werknemer het recht heeft om van het werk afwezig te zijn met behoud van loon.
Er zijn enkele voorwaarden waaraan je werknemer moet voldoen om diens recht op klein verlet te kunnen gebruiken:
- Het verlof moet gebruikt worden voor het doel waarvoor het werd toegekend. Je kan hiervoor een bewijs vragen aan je werknemer indien dit op voorhand werd afgesproken of als dit in je arbeidsreglement staat.
- Je werknemer moet je op voorhand verwittigen, of toch zo spoedig mogelijk.
- Het recht bestaat enkel voor dagen waarop je werknemer normaal werkt. (Denk vb. aan deeltijder die niet op maandag werkt, communie tijdens vakantieperiode werknemer, …)
Klein verlet voor plechtige communie of feest vrijzinnige jeugd.
Je werknemer kan gebruik maken van de regeling van klein verlet op de dag van de plechtige communie of het feest van de vrijzinnige jeugd van diens kind of het kind van diens echtgeno(o)t(e) of wettelijk samenwonende partner.
Als het feest op een zondag of gewone inactiviteitsdag valt, mag je werknemer klein verlet nemen op de voorgaande of de volgende gewone activiteitsdag.
Bij een eerste communie of lentefeest is er geen recht op klein verlet! Behalve als dit anders bepaald wordt op sectoraal niveau of op ondernemingsniveau.
Ken je de andere omstandigheden waarin je werknemers recht hebben op klein verlet nog?
Weet je ook op hoeveel dagen ze dan recht hebben en binnen welke periode?
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.