Hoe het Waalse doelgroepenbeleid ook lucratieve mogelijkheden biedt aan de Vlaamse werkgever
Hoe het Waalse doelgroepenbeleid ook lucratieve mogelijkheden biedt aan de Vlaamse werkgever
Het doelgroepenbeleid werd geregionaliseerd. In Vlaanderen zijn de meeste van de nieuwe maatregelen reeds in voege sinds 1 juli 2016. Eén jaar later, op 1 juli 2017, traden de decreten in werking in Wallonië.
In Vlaanderen ligt de focus m.b.t. het doelgroepenbeleid op de RSZ-verminderingen. Vlaamse werkgevers kunnen hierdoor kortingen genieten bij aanwerving van bepaalde werknemers.
In Wallonië ligt de focus op de in Wallonië wonende werknemers, ongeacht de regio waar zij tewerkgesteld zijn. De vermindering betreft hier een werkuitkering, met andere woorden een tussenkomst in het nettoloon.
Hierdoor zal in bepaalde gevallen een werkgever een Vlaamse RSZ-vermindering kunnen combineren met een Waalse werkuitkering en dit voor een doelgroepmedewerker die in Wallonië woont, maar in Vlaanderen werkt.
Voorbeeld van een cumul van de Vlaamse en Waalse maatregel :
Heeft u als Vlaamse werkgever een jongere in dienst die laaggeschoold is en in Wallonië woont?
Dan kan u 8 kwartalen genieten van de Vlaamse doelgroepvermindering. Het betreft een RSZ-vermindering van 1.150 euro per kwartaal. Daarenboven kan u drie jaar lang een Waalse werkuitkering genieten van maximaal 500 euro per maand.
De jongere dient zich hiervoor wel te registreren bij VDAB en FOREM.
- JONGEREN
- OUDEREN
- LANGDURIG WERKLOZEN
1. JONGEREN
U kan als werkgever voor een jongere (-25 jaar de dag voor indiensttreding) die in Wallonië zijn hoofdverblijfplaats heeft:
A) Een werkuitkering genieten op voorwaarde dat deze jongere laag- of midden geschoold is en ingeschreven is bij Forem.
De werkuitkering kan genoten worden gedurende maximaal 36 maanden.
De tussenkomst in het netto maandloon bedraagt gedurende de eerste twee jaren 500 euro. In het derde jaar bedraagt de tussenkomst 250 euro de eerste twee kwartalen en 125 euro de laatste twee kwartalen.
B) Een werkuitkering genieten in het kader van een inschakelingscontract
Het betreft een steun voor 12 maanden die de vorm aanneemt van een voltijdse arbeidsovereenkomst die de jonge werkzoekende de mogelijkheid biedt een eerste beroepservaring op te doen.
De jongere dient minstens 18 maanden niet werkende werkzoekende te zijn en is laag- tot midden geschoold en is ingeschreven bij Forem. De jongere heeft recht op begeleiding door Forem via het inschakelingscontract.
De maandelijkse vermindering van het nettoloon bedraagt 700 euro gedurende 12 maanden.
2. OUDEREN
Een oudere werknemer is een werknemer die 55 jaar is of wordt in het kwartaal van indienstname.
Voor de oudere werknemer zet de Waalse overheid het federale doelgroepenbeleid verder, mits enkele aanpassingen. Voor elke oudere werknemer wordt de doelgroepvermindering genoten zolang de werknemer aan de leeftijdsvoorwaarde voldoet en zijn/haar loon onder een bepaalde kwartaalloongrens blijft.
De verminderingsforfait per kwartaal bedraagt 400 euro, 1.000 euro of 1.500 euro al naar gelang de leeftijdscategorie en eindigt het kwartaal volgend op het kwartaal waarbinnen de wettelijke pensioenleeftijd bereikt wordt. (momenteel 65 jaar)
De toepassing van dit voordeel gebeurt via de loonsverwerking door het sociaal secretariaat. De werknemer of werkgever hoeven hiervoor geen administratie te verrichten.
3. LANGDURIG WERKLOZEN
Om recht te hebben op een werkuitkering zal de niet-werkende werkzoekende de dag voor zijn indiensttreding meer dan 12 maanden werkloos zijn, ingeschreven zijn bij Forem en in het Waalse gewest wonen.
In dat geval kan er een werkuitkering genoten worden gedurende maximaal 24 maanden en maximaal tot de pensioengerechtigde leeftijd.
Het bedrag van de werkuitkering (tussenkomst in het nettoloon per maand) bedraagt voor het eerste jaar 500 euro per maand, voor de volgende 6 maanden 250 euro per maand, voor de laatste 6 maanden 125 euro per maand.
De aanvraag gebeurt bij de dienst ONEM door de werkzoekende. Deze kan op de databank van Forem raadplegen waarvoor hij in aanmerking komt.
MAATREGELEN DIE VERDWENEN PER 01/01/2017
-Activa: overgangsmaatregel van toepassing
-Herstructureringsmaatregel: uitdoofscenario
Gedetailleerde info over het Waalse doelgroepenbeleid vind je via deze link.
De wettekst leest u hier