WIJZIGINGEN WERKGEVERSTUSSENKOMST WOON-WERKVERKEER
WIJZIGINGEN WERKGEVERSTUSSENKOMST WOON-WERKVERKEER
Vanaf 1 juni 2024 zullen er wijzigingen ingaan in de werkgeverstussenkomst in het woon-werkverkeer van je werknemers.
Die wijzigingen zijn bepaald in een cao die de NAR (Nationale Arbeidsraad) opmaakte, naar aanleiding van het akkoord over verschillende mobiliteitsmaatregelen dat federale regering in januari 2024 sloot. In dat akkoord werd gesleuteld aan de berekeningswijze van de CO2-referentie uitstoot, opdat bedrijfswagens niet opmerkelijk duurder zouden worden voor je werknemers. Er werden ook extra ondersteunende maatregelen genomen voor werknemers die met de trein of de fiets naar het werk komen.
De nieuwe cao van de NAR bepaalt wijzigingen voor je werknemers die hun woon-werkverkeer (wwv) met de trein doen. Het gaat om onderstaande wijzigingen:
Verhoging werkgeverstussenkomst bij wwv met trein en ander openbaar vervoer.
Vanaf 1 juni 2024 wijzigt de tabel die de werkgeverstussenkomst in de prijs van een treinkaart bepaalt. Die tabel werd sinds juli 2019 niet meer gewijzigd en zal bepalen dat de werkgeverstussenkomst verhoogt naar 71,8% van de prijs van een treinkaart.
Voor ander openbaar vervoer dan de trein, vb. bus of tram, wordt er een onderscheid gemaakt tussen:
- de prijs in verhouding tot de afstand
De bijdrage is gelijk aan de werkgeverstussenkomst in de prijs van de treinkaart, met als maximum 75% van de werkelijke vervoerprijs. - de eenheidsprijs
De bijdrage is gelijk aan 71,8% van de prijs die de werknemer effectief betaalt, met als maximum de werkgeverstussenkomst in de prijs van de treinkaart voor een afstand van 7 km.
Als er in jouw sector een cao is die reeds een hogere werkgeverstussenkomst bepaalt, dan dien je deze uiteraard te blijven volgen. In pc 200 voor de bedienden bijvoorbeeld, is de tussenkomst vastgelegd op 80% van de prijs van een treinkaart. Ga dus altijd na welke sectorale cao’s jouw onderneming dient te volgen.
Werkgeverstussenkomst bij flex abonnement trein.
Het nieuwe flex abonnement dat de NMBS heeft gelanceerd, is een interessante optie voor werknemers die 2 of 3 dagen per week naar kantoor gaan en de overige dagen van thuis uit werken. De cao van de NAR voorziet ook voor deze flex abonnementen in de verhoogde werkgeverstussenkomst van 71,8%.
De nieuwe cao stelt ook dat er vanaf 2025 tot en met 2029 een jaarlijkse verhoging van de werkgeverstussenkomst zal gebeuren. Dit telkens op 1 februari met een maximale verhoging van 2,5%.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.