WIJZIGING REGELING CORONA WERKLOOSHEID VANAF 1 SEPTEMBER 2020
In een vorige nieuwsbrief kon je lezen dat er naast de nieuwe verplichting bij het toepassen van corona werkloosheid (lees: tijdelijke werkloosheid door overmacht corona) ook verandering op til was m.b.t. de vereenvoudigde procedure hiervan.
Op 17 juli is de aangepaste regeling met betrekking tot de corona werkloosheid gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Het bedrag van de verhoogde werkloosheidsuitkeringen (70% van het geplafonneerd loon) blijft voor alle werknemers behouden t.e.m. 31 december 2020. Ook de voorwaarde van de wachttijd vervalt, zowel voor arbeiders als bedienden, tot het einde van dit jaar.
Het toepassen van corona werkloosheid kan voor alle werkgevers nog t.e.m. 31 augustus 2020. Dit houdt zowel de vereenvoudigde procedure van aangifte in als de kwijtschelding van de verplichting inzake de controlekaart. Ook ontvangen je werknemers tot deze datum de extra dagvergoeding van 5,63 euro.
Vanaf 1 september 2020 zal je als werkgever moeten nagaan of je aan de voorwaarden voldoet om die corona werkloosheid verder te mogen toepassen t.e.m. 31 december 2020. Er zijn 2 categorieën voorzien:
- Werkgevers uit sectoren die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis.
Deze zullen aangeduid worden door de Minister van Werk. Voorlopig is het ministerieel besluit met deze lijst er nog niet.
- Werkgevers die tijdens het tweede kwartaal van 2020 voor minstens 20% beroep deden op tijdelijke werkloosheid (overmacht corona en economisch).
Die 20% wordt berekend op het aantal aangegeven RSZ-dagen in dit kwartaal. Enkele codes in de DmfA (o.a. onbetaalde gewettigde afwezigheid, langdurige ziekte of ongeval, …) zullen niet meetellen voor de berekening.
Als je niet aan één van deze voorwaarden voldoet, kan je vanaf 1 september 2020 wel beroep doen op de versoepelde tijdelijke economische werkloosheid (TEWL).
Voor arbeiders komt er enkel een uitbreiding van de maximale duurtijd van de TEWL:
- bij volledige schorsing: 8 weken i.p.v. 4 weken
- bij gedeeltelijke schorsing: 18 weken i.p.v. 3 maanden
(sommige sectoren hebben een eigen soepelere regeling. Kijk dit even na!)
Voor bedienden zijn er 3 wijzigingen/versoepelingen voorzien:
- Nieuwe doelgroep
Je moet aantonen dat je in het kwartaal voor de aanvraag TEWL een daling van minstens 10% in omzet of productie had EN je moet je betrokken bedienden 2 vormingsdagen per maand aanbieden.
- Ondernemingsplan vereist geen goedkeuring van commissie
Als je gebruik maakt van de vereenvoudigde TEWL aan de hand van een ondernemingsplan, moet je dit niet naar de directeur-generaal van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen bij de FOD WASO sturen ter goedkeuring.
Je moet wel een kopie van het plan bezorgen aan de ondernemingsraad of syndicale afvaardiging. (alle info over procedures en wat je moet doen voor de toepassing van TEWL vind je op de website van RVA www.rva.be)
- Uitbreiding van de maximale duurtijd TEWL
– bij volledige schorsing: 16 weken (standaard krediet per kalenderjaar) + 8 weken (extra krediet tussen 1/09/2020 en 31/12/2020)
– bij gedeeltelijke schorsing: 26 weken (standaard krediet per kalenderjaar) + 8 weken (extra krediet tussen 1/09/2020 en 31/12/2020)
(je kan natuurlijk ook al een bestaande regeling TEWL lopend hebben en hier verder gebruik van maken)
Graag meer advies over hoe je dit correct toepast in jouw onderneming?
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.