Wat staat er u te wachten in 2018?
Wat staat er u te wachten in 2018?
Programmawet 6 november 2017
Er werd een ontwerp van programmawet neergelegd op 6 november 2017 bij het parlement. Hieronder volgt een overzicht van een aantal nieuwigheden die voor u als werkgever belangrijk kunnen zijn.
- Verhoging bijdrage aanvullende pensioenen (Wijninckx-bijdrage)
Sinds enkele jaren moet er een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage van 1,5% betaald worden op aanvullende pensioenen indien de gestorte premies meer dan 31.836 euro (2017) bedragen en dit bovenop de gewone patronale bijdrage van 8,86%. Deze Wijninckx-bijdrage geldt voor loontrekkenden en zelfstandigen. Deze premie verhoogt vanaf 1 januari 2018 tot 3%.
- Uitbreiding flexi-jobs
Vanaf 1 januari 2018 zijn flexi-jobs niet enkel mogelijk in de horeca, maar ook in volgende sectoren: industriële broodbakkerijen, banketbakkerijen en kleinbakkerijen (PC 118.03), handel in voedingswaren (PC 119 + 202), zelfstandige kleinhandel (PC 201), middelgrote levensmiddelenbedrijven (PC 202.01), grote kleinhandelszaken (PC 311), warenhuizen (PC 312) en kappers, fitness en schoonheidszorgen (PC 314). Ook uitzendkrachten en gepensioneerden tewerkgesteld in deze sectoren kunnen vanaf 1 januari 2018 een flexi-job uitoefenen.
- Nieuwe fiscaalvriendelijke winstpremie
Sinds 2001 kan een werkgever zijn werknemers laten deelnemen in de winst of het kapitaal van de onderneming doch dit systeem kende weinig succes. Daarom deze nieuwe regeling.
Een identieke winstpremie voor alle werknemers kan toegekend worden door een beslissing van de algemene vergadering. Een gecategoriseerde winstpremie wordt ingevoerd via een ondernemings-cao of een toetredingsakte. De werknemer betaalt een solidariteitsbijdrage van 13,07% en 7% belastingen. De werkgever betaalt geen RSZ-bijdragen, maar de premie is niet aftrekbaar in de vennootschapsbelasting.
De winstpremie kan worden toegekend op basis van de winst van het boekjaar met afsluitdatum ten vroegste op 30 september 2017.
- Uitbreiding nacht- en zondagarbeid in de e-commerce
Om tussen 1 januari 2018 en 31 december 2019 nacht- of zondagarbeid in te voeren in de e-commerce, volstaat het om het arbeidsreglement te wijzigen of een gewone ondernemings-cao te sluiten. Bij neerlegging van de cao bij de FOD WASO wordt het arbeidsreglement automatisch gewijzigd.
Deze versoepeling geldt enkel voor bedrijven in de e-handel van roerende goederen, niet van diensten.
- Activeringsbijdrage voor oudere werknemers die vrijgesteld worden van prestaties
Het betreft een bijdragepercentage dat varieert in functie van de leeftijd van de werknemer op het ogenblik van de vrijstelling en dat ongewijzigd blijft tot aan de wettelijke pensioenleeftijd. Deze bijdrage bedraagt 20% van het bruto kwartaalloon met een minimum van 300 euro, voor een werknemer jonger dan 55 jaar en verlaagt naargelang de leeftijd. Deze bijdrage kan met 40% verminderd worden wanneer de werknemer tijdens de vrijstelling verplicht is om een door de werkgever georganiseerde opleiding van minstens 15 dagen te volgen.
- Responsabiliseringsbijdrage deeltijdse werknemer met een IGU
De werkgever zal een maandelijkse bijdrage van 25 euro per werknemer moeten betalen indien hij een vacante betrekking niet toekent aan de deeltijdse werknemer met een IGU (inkomensgarantieuitkering) die hierom gevraagd heeft.
- Geen loonbonus meer bij sluiting onderneming
Vanaf 1 januari 2018 mag er geen niet-recurrent resultaatsgebonden voordeel meer toegekend worden ingeval van sluiting van onderneming.