VLAAMS OPLEIDINGSVERLOF VERVANGT EDUCATIEF VERLOF
VLAAMS OPLEIDINGSVERLOF VERVANGT EDUCATIEF VERLOF
Vanaf 1 september 2019
Vanaf 1 september 2019 wordt de regeling van het huidig systeem van educatief verlof vervangen door het Vlaams Opleidingsverlof (VOV). Voor opleidingen die gestart zijn voor deze datum, blijft de ‘oude’ regeling gelden (overgangsregeling tot 31/12/2021).
Wat wel federale materie blijft is de planning van het verlof, het loonplafond en de ontslagbescherming.
Enkel arbeidsmarktgerichte en loopbaangerichte opleidingen zullen in aanmerking komen. Dit zal je in de Vlaamse opleidingsdatabank kunnen nagaan https://www.vlaanderen.be/opleidingsdatabank. Deze is vandaag nog niet volledig, maar hier wordt aan gewerkt.
Welke soort opleidingen?
Een arbeidsmarktgerichte opleiding, gericht op het duurzaam versterken van de loopbaan van een werknemer, kan je terugvinden in de opleidingsdatabank.
Een loopbaangerichte opleiding is vastgelegd in het persoonlijk ontwikkelingsplan van een werknemer, in het kader van loopbaanbegeleiding.
Voorts zullen de opleidingen aan een aantal minimumvoorwaarden moeten voldoen zoals o.a. de minimumduur, vormvoorwaarde, …
Voor welke werknemers?
- werkzaam in het Vlaams gewest
- voltijdse tewerkstelling
- minstens 4/5de
- minstens halftijds met variabel uurrooster
- minstens halftijds met vast uurrooster mits opleiding tijdens de werkuren
Het maximum aantal uren VOV
Het maximum aantal uren VOV op te nemen per jaar is vastgelegd op 125. Het aantal uren waar een werknemer recht op heeft, hangt af van zijn prestatiebreuk in september!
Bijvoorbeeld:
- 100% -> 125u
- 50% -> 62,50u
- ! uitzondering ! minder dan 50% in september, maar 50% bij aanvang opleiding in oktober -> toch 62,50u
Let op: het recht wordt in september vastgelegd en ook behouden! Zelfs al zou de werknemer later minder uren per week presteren.
Het verlof mag opgenomen worden vanaf de dag voor de start van de opleiding tot ten laatste 2 dagen na de laatste les of het laatste examen.
Digitaal platform opleidingsincentives
Via het digitaal platform opleidingsincentives zal de opleidingsverstrekker de attestering van nauwgezetheid (lees aanwezigheid) moeten registreren. De norm is maximum 10% ongewettigde afwezigheid ingeval van contactonderwijs én verplichte deelname aan het examen.
Als de werknemer deze norm van nauwgezette aanwezigheid niet haalt, kan er een sanctie volgen. Die houdt een vermindering van het aantal uren VOV in met 25% en daar kan een administratieve geldboete van 50 tot 500 euro bovenop komen.
Aanvraag tot terugbetaling
Als aan alle voorwaarden voldaan is, kan je als werkgever via het digitaal platform Vlaamse opleidingsincentives je aanvraag tot terugbetaling van de VOV-uren doen. Dit zou eenmalig binnen 3 maanden na de start van de opleiding moeten gebeuren. Nadien volgt er een forfaitaire terugbetaling van 23,30 euro per uur, berekend volgens de aangifte in DmfA.