NIEUWE WET VOOR DE BESCHERMING VAN BEDRIJFSGEHEIMEN
NIEUWE WET VOOR DE BESCHERMING VAN BEDRIJFSGEHEIMEN
De wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van bedrijfsgeheimen is op 24 augustus 2018 in werking getreden. Deze aanpassing is er gekomen ten gevolge van de omzetting van Europese richtlijn 2016/943. Hierin werd gesteld dat er nood was aan uniforme gedragsnormen en een eenduidig rechtskader rond de bescherming van bedrijfsgeheimen.
Wat is nu een bedrijfsgeheim?
Het gaat om bedrijfsinformatie die geheim (dus niet algemeen bekend of toegankelijk) is en om deze reden handelswaarde heeft. Ook moet de informatie aan redelijke maatregelen onderworpen zijn om ze geheim te houden.
Wat mag er niet?
Onrechtmatig verkrijgen van een bedrijfsgeheim, zonder uw toestemming d.m.v.
– onbevoegde toegang tot of het zich onbevoegd toe-eigenen of kopiëren van documenten, voorwerpen, materialen, substanties of elektronische bestanden bij de rechtmatige bezitter van het bedrijfsgeheim en die het bedrijfsgeheim bevatten of waaruit het bedrijfsgeheim kan worden afgeleid
– andere gedragingen die, rekening houdend met de omstandigheden, worden beschouwd als strijdig met de eerlijke handelspraktijken
Onrechtmatig gebruiken of openbaar maken van een bedrijfsgeheim, zonder uw toestemming d.m.v.
– onrechtmatige verkrijging
– inbreuk op een geheimhoudingsovereenkomst of een soortgelijke verplichting
– inbreuk op een contractuele of soortgelijke verplichting tot beperking van het gebruik van het bedrijfsgeheim
Ook onrechtmatig is als iemand op het moment van het verkrijgen, gebruiken of openbaar maken wist, of had moeten weten dat het bedrijfsgeheim direct of indirect werd verkregen van een andere persoon die het op een onrechtmatige manier gebruikte of openbaar maakte.
Wat moet u nog doen?
In principe bent u al voldoende gedekt door de Arbeidsovereenkomstenwet die algemene vertrouwelijkheidsplicht oplegt aan uw (ex-)werknemers. Als u artikel 17, 3° geheel gepubliceerd hebt in uw arbeidsreglement, zal u wel een wijziging moeten doorvoeren. Het begrip ‘bedrijfsgeheim’ is namelijk een nieuwe bewoording die ook werd opgenomen in het Wetboek van Economisch Recht. Deze bewoording vervangt de begrippen ‘fabrieks- en zakengeheimen’. Verwijst u enkel naar dit artikel, dan dient u niets aan te passen.
Enkel als u met vb. een externe consultant werkt, is het aangeraden toch een aparte vertrouwelijkheidsclausule op te nemen in de overeenkomst.