STRENGERE CONTROLE DOOR RVA BIJ TIJDSKREDIET EN THEMATISCH VERLOF
STRENGERE CONTROLE DOOR RVA BIJ TIJDSKREDIET EN THEMATISCH VERLOF
De RVA heeft opgemerkt dat in de praktijk de regels rond deeltijdse arbeid en de naleving van de tewerkstellingsbreuk bij tijdskrediet of thematisch verlof niet altijd even strikt toegepast worden.
Ze hebben een nieuw infoblad gepubliceerd https://www.rva.be/nl/documentatie/infoblad/e56 en geven naar aanleiding van de strengere controles ook een checklist mee voor werkgevers https://www.rva.be/nl/werkgevers/checklist/loopbaanonderbreking. Hierin kunt u lezen welke documenten u ook direct moet kunnen voorleggen aan een sociaal inspecteur en wat de gevolgen kunnen zijn bij onregelmatigheden.
We geven u graag enkele aandachtspunten mee:
RESPECTEER DE TEWERKSTELLINGSBREUK
De gepresteerde uren van uw werknemer moeten in lijn zijn met de gevraagde prestatievermindering.
Let op! Bij een vast uurrooster is de referteperiode 1 maand! (tenzij u standaard een langere cyclus hanteert). Bij een variabel uurrooster dient u rekening te houden met de geldende referteperiode van het rooster. Indien de periode van prestatievermindering korter is, moeten de gepresteerde uren kloppen met de gevraagde prestatievermindering.
Enkele voorbeelden bij 1/5 prestatievermindering ouderschapsverlof:
MA DI WO DO VR ZA ZO TOTAAL
8 8 8 8 6 – – 38 (normaal rooster)
7.6 7.6 7.6 7.6 7.6 (OV) – – 30.4 (-1/5 rooster)
MA DI WO DO VR ZA ZO TOTAAL
8 8 8 8 6 – – 38 (normaal rooster)
8 8 6.4 8 7.6 (OV) – – 30.4 (-1/5 rooster)
Indien u geen aanpassing aan het aantal uren per dag zou doen:
MA DI WO DO VR ZA ZO TOTAAL
8 8 8 8 6 – – 38 (normaal rooster)
8 8 8 8 6 (OV) – – 32 (-1/5 rooster)
- Hier werkt uw werknemer 1.6 u/week teveel!
U kan dit eventueel rechtzetten tegen het einde van de referteperiode.
MA DI WO DO VR ZA ZO TOTAAL
8 8 8 8 6 – – 38 (normaal rooster)
8(OV) 8 8 8 6 – – 30 (-1/5 rooster)
- Hier werkt uw werknemer slechts 30u/week i.p.v. 30.4u.
De RVA zal hier niet moeilijk over doen, maar wees hier voorzichtig mee. Een ontevreden werknemer zou u ervan kunnen beschuldigen hem te weinig werk te geven.
!!! De sanctie voor slechts een uurtje teveel kan de volledige terugvordering van de uitkeringen die uw werknemer ontvangen heeft betekenen !!! U als werkgever riskeert gerechtelijke vervolging.
UITKERING EN OVERUREN NIET CUMULEREN
Overuren zijn hier steeds verboden want uitkering cumuleren met overloon mag niet. Bijgevolg zijn ook vrijwillige overuren niet mogelijk.
Bijkomende uren kunnen eventueel wel, maar die mogen dus niet leiden tot de betaling van overloon. In dit geval moeten deze uren tijdig ingehaald worden (in principe nog in diezelfde week).
RESPECTEER DE REGELS ROND DEELTIJDSE ARBEID
Voeg schriftelijk een addendum bij de arbeidsovereenkomst met het nieuwe uurrooster en bewaar hiervan een kopie op de plaats waar ook het arbeidsreglement geraadpleegd kan worden.
Indien u geen tijdsregistratiesysteem heeft, dient u een afwijkingsregister bij te houden.
GLIJDENDE UURROOSTERS ZIJN TOEGESTAAN
Dit kan natuurlijk enkel voor voltijders en voor deeltijders met een vast rooster.
Zorg dus dat u in orde bent met de regels rond de tewerkstellingsbreuk. Zoniet zou dit zowel voor u als voor uw werknemer hoogst onaangename gevolgen kunnen hebben.
Ook op vlak van payroll kunt u zich veiligstellen. Zorg dat het tijdelijke uurrooster met de verminderde prestaties correct in de loonmotor opgenomen wordt. Zo kunt u bij de verloning gemakkelijk controleren of er geen overloon werd uitbetaald.