Opeenvolgende dagcontracten bij uitzendarbeid – gewijzigde voorwaarden!
Opeenvolgende dagcontracten bij uitzendarbeid – gewijzigde voorwaarden!
Vanaf 1 oktober 2018 treedt cao 108/2 in werking en zullen een aantal voorwaarden wijzigen als u gebruik maakt van opeenvolgende dagcontracten bij uitzendarbeid.
Opeenvolgende dagcontracten zijn contracten met een looptijd van maximum 24u die elkaar opvolgen, of hooguit gescheiden worden door een feestdag en/of een gewone inactiviteitsdag die binnen de onderneming geldt voor de categorie van werknemers waartoe de uitzendkracht behoort.
De 1stewijziging betreft het verduidelijken van de omschrijving van het begrip nood aan flexibiliteit. Dit is om te vermijden dat opeenvolgende dagcontracten de normale manier van werken worden binnen uw onderneming. U moet kunnen aantonen dat het om een uitzondering om economische redenen gaat. Concreter zal u moeten bewijzen dat uw werkvolume afhankelijk is van externe factoren, of dat het werkvolume sterk fluctueert, of dat dit gekoppeld is aan de aard van de opdracht.
Wil u graag weten hoe u dit aanpakt, contacteer ons gerust zodat wij samen met u kunnen bekijken hoe voor uw organisatie de beste argumenten kunnen worden opgesteld.
De 2dewijziging verstrekt de informatie- en raadplegingsverplichting. Bij het begin van elk semester zal u aan uw ondernemingsraad (OR) of vakbondsafvaardiging (VA) gedetailleerde informatie moet bezorgen over het aantal opeenvolgende dagcontracten in het voorgaande semester én het betrokken aantal uitzendkrachten. Ook zal u bewijs moeten leveren van de nood aan flexibiliteit. Indien u geen OR of VA hebt, moet deze informatie door het uitzendkantoor aan het FBZ voor uitzendkrachten bezorgd worden.
Bijkomend zal u tijdens één van semestriële infomomenten uw OR of VA moeten raadplegen over het gebruik van opeenvolgende dagcontracten en uw motivatie om dit te blijven doen. Hiervoor kan u gebruik maken van het modeldocument in bijlage bij cao 108/2.
De 3dewijziging behelst de evaluatie van het gebruik van opeenvolgende dagcontracten. Om dit te controleren komt er een trimestriële schriftelijke rapportering van de RSZ-gegevens aan de Nationale Arbeidsraad. Zo kunnen de sociale partners nagaan of het gebruik al dan niet afneemt.