Occasioneel telewerk : de spelregels in een notendop
Occasioneel telewerk: de spelregels in een notendop
De Wet Peeters van 5 maart 2017 (BS 15 maart 2017) biedt de werknemer de mogelijkheid om een aanvraag te doen om ”per uitzondering” van op afstand te werken (thuisadres of andere locatie). Hij of zij moet hier wel duidelijk een reden voor aanhalen. Of overmacht (autopech of onverwachte staking) dwingt hem/haar ertoe of er bestaat een persoonlijke reden voor de aanvraag (tandartsbezoek of komst van een hersteller)
De werkgever kan de aanvraag tot occasioneel telewerk weigeren indien zich minstens één van de volgende 3 gevallen zich zou voordoen:
– of de werking van de dienst of onderneming staat het gewoon niet toe
– of de werknemer maakt er oneigenlijk gebruik van (bv. veinzen)
– of de specifieke taak van de werknemer kan niet van op afstand uitgevoerd worden (bv. bandwerk)
De werknemer moet (indien mogelijk) voorafgaandelijk en binnen een redelijke termijn telewerk aanvragen en de reden hiervan meedelen.
De werkgever die niet kan ingaan op de aanvraag van de werknemer moet zijn redenen zo snel mogelijk schriftelijk ter kennis brengen van de werknemer.
Volgende afspraken tussen partijen kan men best vastleggen:
- De eventuele terbeschikkingstelling door de werkgever van de voor de occasioneel telewerk benodigde apparatuur en technische ondersteuning
- De eventuele bereikbaarheid van de werknemer tijdens het occasioneel telewerk
- De eventuele vergoeding door de werkgever van de kosten verbonden aan het occasioneel telewerk
Deze afspraken kunnen gemaakt wordt op individueel niveau of op collectief niveau (via het arbeidsreglement of een bedrijfs-cao).
U kan de volledige reglementering rond occasioneel thuiswerk raadplegen op: https://www.werk.belgie.be/defaultTab.aspx?id=45767
Opgelet: het gaat hier steeds over “occasioneel telewerk”. Indien dit telewerk een structureel karakter bekomt (en dus los staat van ieder geval van overmacht of van een persoonlijke reden) gelden de regels die voorzien zijn binnen cao nr.85 van Nationale Arbeidsraad. De volledige inhoud van deze nationale cao kan u vrij raadplegen op de website van de Nationale Arbeidsraad (www.cnt-nar.be).