NIEUWIGHEDEN IN 2020
Eerst even een reminder!
In onze nieuwsbrief over ‘Doelgroepverminderingen: situatie per gewest vanaf 01/01/2019’ kon je al lezen dat er in het 4de kwartaal een verhoging is van het refertekwartaalloon voor de toepassing van de korting voor ouderen.
Zowel voor ‘zittende’ als ‘niet-werkend werkzoekende’ ouderen ligt het refertekwartaalloon vast op 13.945 euro. In het 4de kwartaal wordt dit echter verhoogd naar 18.545 euro.
Voor de uitzendsector geldt deze verhoging van het refertekwartaalloon in het 1ste kwartaal van 2020. Deze verhoging van de grens wordt gehanteerd o.w.v. de betaling van de eindejaarspremies. Zo kan ondanks het hoger brutoloon in deze kwartalen toch van de RSZ-korting genoten worden.
Betere bescherming voor ‘kleine statuten’ vanaf 2020
Wat zijn die kleine statuten ook weer? Het gaat om al wie arbeid verricht i.k.v. een opleiding, of dit nu betaalde arbeid is of niet. De lijst van opleidingen die binnen dit wettelijk kader vallen, vind je op https://fedris.be/nl/professional/privesector/wetgeving-rechtspraak.
Wat houdt die betere bescherming in? De kleine statuten zijn mee opgenomen in de arbeidsongevallenwetgeving.
Wie moet de verzekering afsluiten? Ofwel u als werkgever (IBO, BIO, …) ofwel de opleidingsinstelling (VDAB, Forem en Actiris, Syntra, …). Wat de dekking betreft, worden de kleine statuten nog opgesplitst in twee stelsels (algemeen en alternatief stelsel).
Ook deze volledige lijsten vind je terug op de website van Fedris.
De verzekeringsplichtige moet vanaf 2020 een Dimona aangifte doen (dus de werkgever of de opleidingsinstelling).
Ga dus even na of je een arbeidsongevallenverzekering moet afsluiten en een Dimona moet doen voor mensen in opleiding bij jou in het bedrijf.
Bewijs van arbeidshervatting verplicht elektronisch vanaf 2020
Als een werknemer het werk hervat na een periode van zogenaamd ‘sociaal risico’, moet het ziekenfonds hiervan een bewijs krijgen. Vanaf 2020 dus verplicht elektronisch via ASR (Aangifte Sociaal Risico – scenario 6).
Wat zijn die sociale risico’s? Het gaat hier om werkhervatting na arbeidsongeschiktheid, moederschapsrust en -bescherming, adoptie- en pleegouderverlof.
Wat verandert er nog? Wie er welke informatie moet bezorgen aan het ziekenfonds en wanneer. Nu moet je dit bewijs als werkgever binnen 8 dagen na de werkhervatting aan het ziekenfonds overmaken.
Vanaf 2020 gebeurt de melding in twee fases.
Eerst moet de werknemer de mededeling aan het ziekenfonds doen binnen 8 dagen na de hervatting.
Later volgt de elektronische bevestiging door u als werkgever.
Dit moet uiterlijk de 1ste werkdag van de 2de maand, volgend op de maand van de werkhervatting gebeuren. (Ofwel zodra je de aanvraag van het ziekenfonds ontvangt als je bijv. gekozen hebt via de E-box van de onderneming met hen te communiceren.)
Nog enkele weetjes
- Het loonplafond voor educatief verlof/VOV blijft behouden op 2.928 euro
- Er komt geen taxshift meer, wel een jaarlijkse aanpassing aan de index
- Het maximumbedrag voor de CAO90 bonus in 2020 is 3.413 euro voor de RSZ