KLOKKENLUIDERS – WETGEVING GEPUBLICEERD
Op 15 december 2022 werd de wetgeving omtrent klokkenluiders gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De wetgeving is er gekomen naar aanleiding van de Europese klokkenluidersrichtlijn en gaat van kracht op 15 februari 2023. Ze omvat gemeenschappelijke minimumnormen om klokkenluiders beter te beschermen als zij informatie delen over vb. inbreuken over belastingfraude. In deze vorige nieuwsbrief kon je al meer lezen over dit onderwerp.
Wat stond er in de Europese richtlijn?
Bedrijven moeten interne meldingskanalen- en procedures uitwerken waar werknemers anoniem meldingen kunnen doen en waar ze deze ook kunnen opvolgen.
Ze moeten ook voorzien in beschermings- en ondersteuningsmaatregelen voor klokkenluiders.
Daarnaast moet de overheid voorzien in een extern meldingskanaal. Dit kan de klokkenluider gebruiken bij gebrek aan een interne procedure bij diens werkgever.
Wat staat er in de uitgewerkte wetgeving?
Werkgerelateerde context
In principe moet de klokkenluider de informatie over inbreuken verkregen hebben binnen een werkgerelateerde context.
Meldingskanalen
Er worden drie mogelijke meldingskanalen voorzien via dewelke de klokkenluider inbreuken kan melden. Een extern kanaal bij de overheid, een intern kanaal in de onderneming als juridische entiteit en een openbaarmaking.
Enkel ondernemingen/juridische entiteiten met minstens 50 werknemers zijn verplicht een intern meldingskanaal te voorzien, met uitzondering van ondernemingen in de financiële sector. Alle meldingen moeten door de onderneming bijgehouden worden in een register.
Bescherming en ondersteuning klokkenluiders
Klokkenluiders zijn door deze wet beschermd tegen ontslag, discriminatie, … ten gevolge van hun meldingen. Zo wordt er bijvoorbeeld voorzien in schadevergoedingen, …
Bovendien heeft de klokkenluider recht op ondersteuning zoals advies, rechtsbijstand, …
Sancties
Op inbreuken op het voorzien van een intern meldingskanaal of het bijhouden van een register, staat een sanctie van niveau 4 van het Sociaal Strafwetboek.
Op schending van de geheimhouding van de identiteit van de klokkenluider, het belemmeren van meldingen, … staat het risico tot een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en/of een geldboete van 600 tot 6.000 euro.
Voor verdere ondersteuning of hulp bij het uitwerken van policies, kan je bij puuhr terecht. Neem vrijblijvend contact op met ann@puuhr.be , zij helpt je met plezier verder.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.