JAARLIJKSE VAKANTIE – REGELING WIJZIGT VANAF 2024
Om onze Belgische vakantiewetgeving in evenwicht te brengen met Europese richtlijnen en rechtspraak, zullen er vanaf 1 januari 2024 enkele wijzigingen van kracht gaan.
Overdracht van wettelijke vakantiedagen
De huidige regelgeving stelt dat wettelijke vakantiedagen niet overgedragen mogen worden naar een volgend vakantiejaar. Je bedienden moeten dus al hun vakantiedagen waarop ze recht hebben, opnemen voor het einde van het jaar.
Kiezen ze er zelf voor dit niet te doen, dan verliezen ze deze dagen en ben jij als werkgever niet verplicht ze uit te betalen.
Kunnen je bedienden door redenen onafhankelijk van hun wil niet alle vakantiedagen opnemen, bijvoorbeeld door ziekte? Dan verliezen ze deze dagen nog steeds, maar jij als werkgever zal ze wel moeten uitbetalen, uiterlijk op 31 december. Arbeiders die niet al hun vakantiedagen kunnen opnemen, behouden het vakantiegeld dat ze door de RJV kregen uitbetaald.
Vanaf 1 januari 2024 wijzigt de regelgeving rond OVERDRACHT VAN WETTELIJKE VAKANTIEDAGEN.
Het principe blijft dat vakantie moet opgenomen worden voor het einde van het jaar.
In sommige gevallen zullen je werknemers toch wettelijke vakantiedagen kunnen overdragen, naar de 24 maanden die volgen op het einde van het vakantiejaar.
Het gaat om onderstaande situaties*:
- een arbeidsongeval of beroepsziekte;
- een gewoon ongeval of gewone ziekte;
- een moederschapsrust;
- het vaderschapsverlof (ook gekend onder de benaming ‘omgezette moederschapsrust’);
- een profylactisch verlof;
- een geboorteverlof;
- een adoptieverlof;
- pleegzorgverlof;
Voorbeeld: wordt jouw werknemer in december 2024 ziek voor 6 weken, dan kunnen de nog niet opgenomen vakantiedagen uiterlijk tot 31 december 2026 gebruikt worden.
- Het principe dat wettelijke vakantie 4 weken niet mag overschrijden, vervalt hierdoor.
- De opname van de overgedragen dagen gebeuren in overleg tussen jou en je werknemer.
- De betaling van deze dagen (voor bedienden) zal je uiterlijk op 31 december van het vakantiejaar moeten doen.
- Het kan ook zijn dat de niet opgenomen wettelijke vakantiedagen bij een nieuwe werkgever worden opgenomen. Deze dagen zullen dus duidelijk vermeld moeten worden op het vakantie-attest.
Vanaf 1 januari 2024 wijzigt de regelgeving rond DE SAMENLOOP VAN JAARLIJKSE VAKANTIE MET BEPAALDE AFWEZIGHEDEN.
Heden geldt het principe dat de 1ste schorsing primeert. Heeft jouw werknemer vakantie van maandag tot vrijdag, maar wordt die ziek op woensdag? Dan blijven woensdag, donderdag en vrijdag vakantiedagen, ondanks de ziekte. Dit omdat de schorsing voor vakantie is ingegaan voor de ziekte zich voordoet.
Vanaf 1 januari 2024 vervalt in bepaalde gevallen het principe dat de 1ste schorsing primeert. Het gaat om dezelfde situaties die hierboven* staan opgelijst.
Heeft jouw werknemer vakantie van maandag tot vrijdag, maar wordt die ziek op woensdag? Dan zullen woensdag, donderdag en vrijdag omgezet worden in ziektedagen. Die drie vakantiedagen kan je werknemer dan op een later tijdstip dat jaar opnemen.
Je werknemer moet wel aan enkele verplichtingen ten aanzien van jou als werkgever voldoen om de omzetting mogelijk te maken:
- Bewijs van ziekte bezorgen via medisch attest (er zal een specifiek model van medisch attest voorzien worden)
- Ziekte tijdens vakantieperiode melden alsook de verblijfplaats (indien niet thuisadres)
- Uitdrukkelijk verzoeken de betreffende vakantiedagen later te mogen opnemen
Aangezien deze wijzigingen ingaan op 1 januari 2024, is er nog geen impact voor de opname van vakantie in 2023.
Ben jij nog volledig op de hoogte van de vakantiewetgeving? Volledig klaar voor de berekening van het vakantiegeld dat eraan komt, of wil je graag advies? Contacteer dan vrijblijvend puuhr-collega Ann Mertens via ann@puuhr.be of 0495/54 69 44. Zij zal haar uitgebreide kennis graag gebruiken om jou verder te helpen.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.