IPA 2021 – 2022
Elke twee jaar onderhandelen de sociale partners – de zogenoemde Groep van 10 – over het IPA (Interprofessioneel Akkoord). Een belangrijk onderdeel van dit IPA is de loonnorm (de maximale marge waarbinnen de loonkost mag stijgen). Het principe van die loonnorm is dat de Belgische lonen niet sneller stijgen dan in de buurlanden, waardoor we een competitieve economie blijven behouden.
Tijdens de onderhandelingen zijn de sociale partners niet tot een akkoord gekomen en dus heeft de regering het overgenomen. Daar is een politiek akkoord gevormd dat voor overleg wordt teruggekaatst naar de sociale partners. Komen zij hiermee nog niet tot een akkoord, dan zal het voorstel via KB (koninklijk besluit) uitgevoerd worden.
Wat staat er in het akkoord?
– De automatische index (2,85%) blijft gegarandeerd alsook de baremieke verhogingen.
– De loonnorm wordt vastgelegd op 0,4% (de gemiddelde loonkost per voltijds equivalent mag dus met maximum 0,4% stijgen).
– Uitzonderlijke coronamaatregelen zoals vb. kosten telewerk, vaccinatieverlof, … worden hier niet in meegerekend.
– Coronapremie in 2021 mogelijk (bovenop de 0,4%) in de vorm van consumptiecheques voor bedrijven die tijdens de coronacrisis ‘goede resultaten’ hebben behaald (een definitie van welke bedrijven dit dan zijn, blijft voorlopig achterwege).
- maximum 500,00 euro netto per werknemer
- patronale bijdrage van 16,50% (dus premie van 500,00 euro netto kost jou als werkgever 582,50 euro
- de regering bekijkt nog uitbreidingsmogelijkheden voor de besteding van de consumptiecheques (hierover kon je in deze nieuwsbrief meer lezen)
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.