Het systeem van loopbaansparen
Het systeem van loopbaansparen
U heeft misschien ook gelezen dat er al ondernemingen zijn die van het systeem van loopbaansparen – bv. vakantie inruilen voor geld – gebruik gaan maken.
Wat is ‘loopbaansparen’ nu precies?
Het stelsel van loopbaansparen is een nieuw concept binnen de Wet Wendbaar en Werkbaar Werk van minister Kris Peeters (01/02/2017). Het komt erop neer dat een werknemer een krediet aan uren spaart. Aan deze opgespaarde tijd is een recht op afwezigheid gekoppeld met behoud van loon. De werknemer kan dit saldo van zijn ‘spaarrekening’ opnemen op een moment dat het hem past.
De instap in het loopbaansparen berust steeds op de vrije wil van de werknemer. Hij kan hier niet toe verplicht worden! Ook de werkgever is van zijn kant niet verplicht een stelsel van loopbaansparen te introduceren binnen zijn onderneming.
Kan dit nu al of is het nog even afwachten?
De wet wendbaar en werkbaar werk voorziet een wettelijk kader dat normaal al op 1 augustus 2017 in werking ging treden. De sociale partners hadden echter bezwaren en kregen een half jaar uitstel om met een alternatief te komen. Bij het overleg in de NAR werd echter geen akkoord bereikt, waardoor de regeling op 1 februari 2018 in werking is getreden.
Opgelet! Om het loopbaansparen in te voeren in uw onderneming is er eerst een cao nodig op sectorniveau. Aangezien er voorlopig nog geen sectorakkoorden zijn, kunnen bedrijven aan de sector vragen een akkoord te sluiten. Lukt dit na 6 maanden niet, dan pas kan u via een ondernemingscao het loopbaansparen invoeren. Men had gehoopt in het overleg te bekomen dat kleinere bedrijven dit systeem via het arbeidsreglement zouden kunnen invoeren, maar zonder succes.
De wet bepaalt tot slot dat deze maatregel vanaf 1 januari 2019 geëvalueerd moet worden door de NAR.
Wat zal een werknemer zoal kunnen opsparen?
- Het nieuwe krediet aan vrijwillige overuren die niet moeten worden ingehaald
- De conventionele verlofdagen (extralegale verlofdagen, dus nooit mogelijk wettelijke vakantie op te sparen)
- Bij een glijdend uurrooster, de uren boven de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur die worden overgedragen op het einde van de referteperiode
- De overuren waarvan de werknemer de keuze heeft om ze al dan niet in te halen
Wettelijke vakantiedagen opsparen is dus niet mogelijk!
Een mogelijkheid waar nog geen besluit over gevormd is, is dat ook geldpremies bv. eindejaarspremies kunnen opgespaard worden om later als betaald verlof op te nemen.
Welke vermeldingen zullen essentieel zijn binnen sector- of ondernemingscao?
- Welke tijdsperiodes kunnen worden opgespaard
- Binnen welke periode kunnen ze opgespaard worden
- Op welke manier kan de werknemer zijn ‘krediet’ opnemen
Het stelsel kan beheerd worden door de werkgever zelf, een externe instelling bijv. bank of het fonds voor bestaanszekerheid binnen de sector.
Een bijkomende bedenking is dat bepaald moet worden welke waardering aan de opgespaarde tijd wordt gegeven m.a.w. op welk loon baseert men zich.
Wat zijn de mogelijke voordelen van het loopbaansparen?
Het systeem van loopbaansparen kan deels de afschaffing van het niet gemotiveerd tijdskrediet opvangen. Een werknemer kan zijn ‘budget’ dus gebruiken om het loonverschil op te vangen moest hij een periode niet of minder werken.
Bij vertrek of ontslag heeft de werknemer recht op de volledige uitbetaling van zijn spaartegoed. Het is nog mogelijk dat een sectorcao erin zal voorzien dat het spaartegoed overdraagbaar is.