HET BEGROTINGSAKKOORD – EFFECT OP WERKGEVERS EN WERKNEMERS
Op 12 oktober 2021 is de regering op het nippertje tot een consensus gekomen wat betreft maatregelen voor de begroting 2022. Nu moeten de verschillende maatregelen uit het akkoord nog omgezet worden in wetgeving. Daarop is het nog even wachten.
We zetten wel alvast enkele maatregelen die impact hebben op jou en je werknemers op een rijtje.
AFSCHAFFING ZIEKTEBRIEFJE VOOR 1 DAG
Er werd al veel over gediscussieerd, maar nu is er meer duidelijkheid.
In kmo’s (kleine en middelgrote bedrijven) verandert er niets.
In grote bedrijven zal je je werknemer die 1 dag ziek is niet langer kunnen verplichten je een ziektebriefje (geneeskundig getuigschrift van de arts) te bezorgen. Er is wel een beperking van 3 keer per jaar voorzien. Is dezelfde werknemer een vierde keer 1 dag ziek, dan kan je wel weer om een ziektebriefje vragen.
Algemeen is (en blijft) het zo dat je werknemer je onmiddellijk moet verwittigen als die niet kan komen werken door ziekte.
Staat in jouw arbeidsreglement dat er vanaf de 1ste dag een ziektebriefje moet bezorgd worden, dan zal je dit moeten aanpassen. (lees meer in onze nieuwsbrief over het arbeidsreglement)
Staat dit niet in je arbeidsreglement, dan kan je je werknemer nog steeds om een ziektebriefje vragen vanaf de 1ste dag ziekte, tenminste tot deze nieuwe maatregel wet wordt.
ACTIVERING LANGDURIG ZIEKEN
Om langdurig zieken weer aan het werk te krijgen, worden verschillende maatregelen voorzien, o.a.
- Heeft jouw bedrijf meer dan 50 werknemers, dan zal je moeten bewijzen dat je je voldoende inzet voor de reïntegratie van langdurig zieken. Is het aantal langdurig zieken buitensporig, dan kan er een sanctie volgen ten bedrage van 2,5% van je loonmassa van een kwartaal.
- Langdurig zieken krijgen na 10 weken een vragenlijst die ze verplicht moeten invullen. Dit om na te gaan wat de mogelijkheden om terug aan het werk te gaan zijn. Indien ze weigeren, kan er een verlies van 2,5% van hun uitkering volgen als sanctie.
- Huisartsen kunnen (vrijwillig) via een elektronisch attest aangeven welk werk de langdurig zieke wel aan zou kunnen om zo de reïntegratie te bevorderen.
- Ziekenfondsen en arbeidsmarktbemiddelaars (zoals VDAB) zullen een sanctie krijgen als ze te weinig langdurig zieken weer aan de slag krijgen.
BIJZONDERE BIJDRAGE SOCIALE ZEKERHEID (BBSZ) WORDT AFGEBOUWD
De BBSZ werd in 1994 ingevoerd en zal nu geleidelijk uitdoven in verschillende fasen.
Het maandelijks bedrag van de BBSZ hangt af van het loon en de gezinstoestand van je werknemer en is een voorschot op de jaarlijks verschuldigde RSZ-bijdrage. Jaarlijks gebeurt er een afrekening bij de personenbelasting.
Het doel van deze maatregel is een lastenverlaging te bekomen voor alleenstaanden en koppels met een gemiddeld inkomen.
BEDRAG FISCALE AFTREK VOOR KINDEROPVANG STIJGT
Het bedrag zal verhogen van 13 naar 14 euro per dag en per kind.
Hiermee wilt de regering meer mensen activeren op de arbeidsmarkt, met een goed evenwicht tussen werk en gezin.
HERVORMING BEDRIJFSVOORHEFFING
Elke maand hou je bedrijfsvoorheffing in op het loon van je werknemer. Dit is een voorschot op diens definitieve inkomstenbelasting. De regering wil met de hervorming bekomen dat dit bedrag beter wordt afgestemd op het inkomen van iedere werknemer. Zo zal je werknemers maandelijks meer nettoloon overhouden en niet pas bij de belastingafrekening een teruggave krijgen.
DOELGROEPVERMINDERING 1STE AANWERVING WORDT HERZIEN
Er is al langer sprake van wijzigingen aan de doelgroepvermindering voor 1ste aanwerving. Hierover kon je in deze nieuwsbrief al meer lezen.
Nu is er een akkoord dat deze doelgroepvemindering wel behouden blijft, nog steeds onbeperkt in tijd, maar met een loonplafond van 4.000 euro.
RECHT OP OPLEIDING WORDT INDIVIDUEEL
Heden spreekt het recht op opleiding over een gemiddelde per onderneming. De nieuwe maatregel voorziet in het individueel recht op opleiding voor elke werknemer van 5 dagen per jaar vanaf 2024.
AANPAK VACATURES IN KNELPUNTBEROEPEN
De regering wil het aantal vacatures voor knelpuntberoepen verlagen en dus sneller kunnen invullen. Hiervoor zouden opleidingen op ondernemingsvlak, gericht op knelpuntberoepen, aangemoedigd worden. Een andere opvallende maatregel is dat langdurig werklozen die aan de slag gaan binnen een knelpuntberoep, gedurende drie maanden tot 25% van hun werkloosheidsuitkering mogen behouden.
We herhalen nog even dat het hier om een akkoord gaat. Alle maatregelen moeten nu nog in wetteksten gegoten worden en zijn eventueel nog aan verandering onderhevig. We houden je op de hoogte!
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.