FLEXI-JOB
Zowat alle werkgevers en werknemers zijn intussen bekend met de flexi-job. We zetten voor jou nog eens de belangrijkste aandachtspunten en voordelen op een rij.
Wat is een flexi-job?
Het is een extra job die een werknemer die al minstens 4/5de werkt kan doen bij een andere werkgever. De flexi-job kan dus niet bij dezelfde werkgever zijn als waar de 4/5de tewerkstelling gepresteerd wordt. Tot voor kort kon een werknemer wel bij de eigen werkgever een flexi-job doen via een uitzendkantoor. Op 27 april 2022 is echter in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd dat dit niet langer kan.
Ook gepensioneerden kunnen als flexi aan de slag. Zo kunnen zij ook wat bijverdienen. Wees er wel attent op dat flexi-jobs enkel in bepaalde sectoren (horeca en detailhandel) zijn toegestaan!
Voordelen voor de werknemer.
Als flexi-jobber dien je geen belastingen of sociale bijdragen te betalen op het loon dat je hiervoor ontvangt. Het brutoloon is dus gelijk aan het nettoloon. De inkomsten uit de flexi-job moeten niet aangegeven worden in de personenbelasting dus is er geen risico om in een hogere schijf terecht te komen.
Er staat geen limiet op hoeveel je mag bijverdienen en je bouwt sociale rechten op (vb. vakantie, pensioen).
Voordelen voor de werkgever.
Als werkgever betaal je een bijzondere werkgeversbijdrage van 25%. Het flexiloon, de flexivergoedingen, het flexivakantiegeld en de bijzondere werkgeversbijdrage zijn aftrekbare beroepskosten. Je kan dus op een flexibele en voordelige manier extra personeel inzetten op drukke momenten.
Het loon voor een flexi-job.
Op 1 mei 2022 is het flexi-loon opnieuw geïndexeerd. Het minimum flexi-uurloon is 10,33 euro + 0,79 euro flexi-vakantiegeld. In het totaal dus 11,12 euro per uur.
Procedure.
Je dient een raamovereenkomst te sluiten met je flexi-job werknemer. Daarin staan o.a. de identiteit van beide partijen, beschrijving van de jobinhoud, het loon, …
Als je jouw flexi-jobber daadwerkelijk aan het werk zet, dien je een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of duidelijk omschreven werk op te maken.
Bij een mondelinge overeenkomst dien je dagelijks een Dimona-aangifte te doen met telkens het begin- en einduur.
Bij een schriftelijke overeenkomst kan je 1 Dimona-aangifte doen voor de hele periode van de arbeidsovereenkomst, maar wel minstens 1 keer per kwartaal.
Wil je graag hulp of advies? Contacteer dan vrijblijvend puuhr-collega Ann Mertens via ann@puuhr.be of 0495/54 69 44. Zij zal haar uitgebreide kennis graag gebruiken om jou verder te helpen.
Je kan nu ook een half uur gratis advies inwinnen! Klik snel op deze link om jouw afspraak met Ann in te plannen.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.