ENKELE VLAAMSE DOELGROEPVERMINDERINGEN LOPEN TEN EINDE
Doelgroepvermindering leerlingen alternerend leren
De doelgroep omvat leerlingen die alternerend leren/werken en DBSO-jongeren met een deeltijdse arbeidsovereenkomst. DBSO- jongeren zijn leerlingen in het deeltijds beroepssecundair onderwijs die in het kader van hun opleiding ook deeltijds werken. Deze doelgroepvermindering (DGV) verdwijnt vanaf 1 juli 2023. Er is géén overgangsmaatregel voorzien!
Vervanging DGV leerlingen alternerend leren?
Ter vervanging worden vanaf 1 september 2023 twee nieuwe premies in het leven geroepen.
De premie ‘kwalificerend werkplekleren’ voor jou als werkgever/je onderneming en de premie ‘leerlingenpremie alternerende opleiding’ voor de leerlingen zelf.
De modaliteiten en voorwaarden van de premies worden nog uitgewerkt door de Vlaamse regering.
Doelgroepvermindering mentor
Deze DGV is gelinkt aan de DGV alternerend leren en wordt ook stopgezet op 1 juli 2023 zonder overgangsmaatregelen.
Vervanging DGV mentor?
Het is de nieuwe premie ‘kwalificerend werkplekleren’ (zie hoger) die de DGV mentor vervangt.
Doelgroepvermindering SINE
De Vlaamse doelgroepvermindering SINE (Sociale Inschakelingseconomie) voor langdurig werklozen loopt af op 30 juni 2023. Vanaf juli 2023 kan deze DGV dus niet meer opgestart worden.
De DGV SINE omvat de herinschakeling van zeer moeilijk te plaatsen werklozen. Niet alle werkgevers kunnen hier gebruik van maken. Enkele voorbeelden zijn OCMW’s, beschutte werkplaatsen, sociale huisvestingskantoren, … Er is ook een attestering met goedkeuring nodig van het Vlaamse gewest.
Ook de betreffende werknemers moeten aan een aantal voorwaarden voldoen, vb. zeer lage geschooldheid, arbeidshandicap, langdurige werkloosheid, recht op herinschakelingsuitkering …
Er is een overgangsmaatregel voorzien die stelt dat voor aanwervingen op uiterlijk 30 juni 2023 de DGV SINE nog gedurende 24 maanden kan toegepast worden.
Vervanging SINE?
Vanaf 1 juli 2023 zijn er werkondersteunende maatregelen voor werkgevers in het Vlaamse gewest die personen met een arbeidsbeperking aanwerven. We spreken dan over ‘individueel maatwerk’.
Je zal een loonpremie en eventueel een begeleidingspremie kunnen aanvragen bij de Vlaamse administratie bevoegd voor sociale economie.
Ook de VOP-premie (Vlaamse Ondersteuningspremie voor personen met een arbeidsbeperking) valt onder de nieuwe maatregel en kan dus niet meer aangevraagd worden vanaf 1 juli 2023.
In lijn met bovenstaande wijzigingen betreffende de regelingen rond doelgroepverminderingen, geven we je nog een belangrijk punt mee. In de grote lijnen uit de begrotingscontrole 2023-2024 van de regering die reeds bekend zijn, staat een inperking van de DGV 1ste aanwervingen.
Het bedrag van de vermindering voor je 1ste werknemer zou worden ingeperkt vanaf 1 januari 2024. De vermindering voor je 4de, 5de en 6de werknemer zou volledig verdwijnen.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.