TIJDELIJKE WERKLOOSHEID VANAF 1 JANUARI 2023
Vanaf 1 januari 2023 wijzigen er weer een aantal zaken binnen de regelgeving rond tijdelijke werkloosheid. De coronawerkloosheid loopt af en het stelsel voor tijdelijke werkloosheid om economische redenen zal terug volgens de oorspronkelijke procedures verlopen. Enkel het bijzondere stelsel rond energiewerkloosheid blijft van kracht tot en met 31 maart 2023.
Algemeen
Wat verandert er voor jou als werkgever?
De controlekaart C3.2A
Je moet je werknemer in tijdelijke werkloosheid opnieuw een genummerde controlekaart C3.2A bezorgen en dit ten laatste de eerste effectieve werkloosheidsdag van elke maand.
Je kan deze controlekaarten verkrijgen via het werkloosheidsbureau van de RVA of je sociaal secretariaat. Dit zijn dan blanco voorgenummerde controlekaarten.
Voor de bouwsector worden de kaarten afgeleverd via Constructiv.
Bij tijdelijke werkloosheid door gebrek aan werk wegens economische oorzaken en bij slecht weer, moet je je werknemer ook inschrijven in het validatieboek alvorens je de controlekaart bezorgt.
Aangifte ASR scenario 2
De ASR scenario 2 is de ‘aangifte vaststellen recht tijdelijke werkloosheid of schorsing bedienden’. Deze laat je werknemer toe een aanvraag tot uitkering in te dienen. Dit is enkel nodig als je de werknemer voor de eerste keer tijdelijk werkloos stelt, of als je je werknemer voor de eerste keer tijdelijk werkloos stelt nadat die van arbeidsregime is veranderd (vb. van 38/38 naar 30/38 u/wk).
De verplichting tot de ASR scenario 5 ‘maandelijkse aangifte van de uren tijdelijke werkloosheid of uren schorsing bedienden’ blijft zoals steeds behouden.
Wat verandert er voor je werknemer?
De controlekaart C3.2A
Je werknemer moet de controlekaart vanaf diens eerste werkloosheidsdag tot op het einde van de maand invullen volgens de instructies die erop vermeld staan. Op het einde van de maand kunnen de uitbetalingsinstelling en de RVA het bedrag van de uitkering berekenen aan de hand van de controlekaart die je werknemer inlevert op het einde van die maand en de ASR5 die wordt ingediend door jou (sociaal secretariaat).
Het formulier C1
Het formulier C1 omvat de aangifte van de persoonlijke en familiale toestand van je werknemer. Hierop staan eventuele bijkomstige activiteiten of inkomsten die het bedrag van de uitkering kunnen beïnvloeden. Zolang dit formulier niet in diens dossier zit, kan er geen uitkering betaald worden.
Gepensioneerden
Gepensioneerde werknemers ouder dan 65 jaar, kunnen geen uitkering tijdelijke werkloosheid meer krijgen.
Coronawerkloosheid
De maatregel waarbij overmacht kan ingeroepen worden voor een werknemer die moet voorzien in de opvang van diens kind dat in quarantaine moet wegens corona, loopt af op 31 december 2022.
De ‘algemene’ coronawerkloosheid en de vereenvoudigde aangifte liep al op 30 juni 2022 af.
Het vaccinatieverlof is geen vorm van tijdelijke werkloosheid, maar van klein verlet! We geven je wel nog even mee dat ook deze coronamaatregel ook afloopt op 31 december 2022.
In het geval dat je werknemer zelf in quarantaine moet, valt dit onder de normale definitie van overmacht. Wel is het ook binnen de normale overmachtsregeling zo dat er enkel recht op uitkering is als je werknemer niet kan telewerken en niet arbeidsongeschikt is.
Stelsel voor tijdelijke werkloosheid om economische redenen
Tot op het einde van 2022 zijn er enkele versoepelingen in de procedure rond tijdelijke werkloosheid om economische redenen. Deze vervallen en dus zal vanaf 1 januari 2023 het algemeen stelsel rond deze procedures terug van kracht zijn. De voornaamste wijzigingen voor jou en je werknemer staan hierboven beschreven. Ook vervalt de verkorte termijn (3 dagen i.p.v. 7) voor het versturen van de mededeling van de economische werkloosheid.
De klassieke procedure voor economische werkloosheid is vrij omslachtig, vooral voor bedienden. Begin hier dus tijdig aan en laat je goed informeren!
Energiewerkloosheid
Over dit stelsel kan je meer lezen in deze nieuwsbrief.
Op de website van de RVA kan je uitgebreide informatie vinden over stelsels en procedures rond tijdelijke werkloosheid.
Wil je graag hulp of advies? Contacteer dan vrijblijvend puuhr-collega Ann Mertens via ann@puuhr.be of 0495/54 69 44. Zij zal haar uitgebreide kennis graag gebruiken om jou verder te helpen.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.