ENKELE UPDATES
Corona-ouderschapsverlof wordt uitgebreid.
Onder de bestaande voorwaarden (zie onze vorige nieuwsbrief) zal het corona-ouderschapsverlof verlengd worden t.e.m. 30 september 2020. Dit blijft natuurlijk enkel mogelijk mits jij als werkgever hiervoor toestemming geeft.
Wat zou veranderen is dat alleenstaande ouders en ouders van kinderen met een handicap ook volledig corona-ouderschapsverlof zullen kunnen opnemen ongeacht hun tewerkstellingsbreuk. Ook zou hun uitkering 50% hoger zijn dan bij het gewone ouderschapsverlof (i.p.v. 25% hoger nu).
Het is natuurlijk nog wachten tot deze nieuwigheden gepubliceerd worden!!
Voorlopig kan dit dus nog niet toegepast worden.
Sinds 22 juni 2020 schorst corona-werkloosheid de opzeggingstermijn.
In een vorige nieuwsbrief konden jullie lezen dat zodra het KB in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd werd, tijdelijke werkloosheid door overmacht corona de opzeggingstermijn zou schorsen.
Op 22 juni werd de wet gepubliceerd en is deze dus van kracht gegaan. Even recapituleren..
Het gaat om de opzeggingstermijn die door jou als werkgever werd betekend en in geval van volgende voorwaarden:
- de opzeggingstermijn liep vanaf 1 maart 2020 (of later)
- enkel corona-werkloosheidsdagen vanaf 22 juni 2020 schorsen deze opzeggingstermijn
RSZ-bijdragen verschuldigd op aanvullende kinderbijslag in cafetariaplan.
Aanvullingen die jij als werkgever toekent op voordelen van één van de takken van de sociale zekerheid, worden niet aanzien als loon. Bijgevolg moeten hier dan ook geen bijdragen sociale zekerheid op betaald worden.
Op een aanvulling op kinderbijslag was een voorwaarde van de RSZ al dat deze zich moest beperken tot 50 euro per maand en per kind ten laste.
In haar administratieve instructies van Q1-2020 stelde de RSZ haar standpunt tot aanvullingen op sociale voordelen in het algemeen bij, met een bijkomende beperking op de aanvulling op kinderbijslag. De takken van de sociale zekerheid dekken bepaalde risico’s. Als deze zich voordoen stijgen de uitgaven van je werknemers. De RSZ stelt nu dat er om van een aanvulling te kunnen spreken, dit een compensatie moet zijn voor die stijgende uitgave.
Bij kinderbijslag is dit niet het geval als:
- het een compensatie is voor een loonsverlaging
- het in het kader van een loonoptimalisatie/flexibel verlonen of een cafetariaplan is
De RSZ verbiedt deze aanvulling niet, maar sinds Q1-2020 dient hier wel sociale zekerheidsbijdrage op betaald te worden. Heb je als werkgever deze optie al lopen in een bestaand cafetariaplan, dan geeft de RSZ je tot 30 september 2020 de tijd om je werknemers een andere optie te laten kiezen.
De uitbreiding van gelijkstellingen bij moederschapsrust werden op 18 juni 2020 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
In onze vorige nieuwsbrief kon je lezen dat deze wijziging op til was. Sinds 18 juni zijn de gelijkstellingen bij moederschapsrust dus uitgebreid met:
- tijdelijke werkloosheid overmacht
- tijdelijke werkloosheid om economische reden ook voor bedienden
- arbeidsongeschiktheid wegens ziekte en ongeval
- volledige werkverwijdering in het kader van profylactisch verlof
De gelijkstelling van arbeidsongeschiktheid heeft als gevolg dat de verlenging met 1 week van de postnatale rust wegvalt. Dit wel enkel als de arbeidsongeschiktheid tijdens de prenatale rust meer dan 4 weken bedraagt (6 weken bij meerlingen).
De aanpassingen treden retroactief in werking vanaf 1 maart 2020.
Graag meer advies over hoe je dit correct toepast in jouw onderneming?
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.