BESCHERMING BIJ FERTILITEITSBEHANDELINGEN
BESCHERMING BIJ FERTILITEITSBEHANDELINGEN
Werknemers die een fertiliteitsbehandeling of een programma voor medisch begeleide voortplanting volgen, zijn voortaan beter beschermd. De nieuwe wetgeving rond deze bescherming werd op 18 april 2024 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en zal in voege treden op 28 april 2024.
Zulke behandelingen kunnen leiden tot (regelmatige) afwezigheden op het werk. De nieuwe wetgeving geldt voor bescherming tegen ontslag en tegen discriminatie. Er wordt niet voorzien in recht op afwezigheid met behoud van loon. Zolang er geen sprake is van arbeidsongeschiktheid, kan je met je werknemer overeenkomen tot vb. betaalde vakantie, onbetaalde gewettigde afwezigheid, …
Bescherming tegen ontslag
Je kan een werknemer in deze situatie enkel ontslaan wegens redenen die niet gelinkt zijn aan de behandeling. De bewijslast hiervoor ligt bij jou als werkgever. Kan je die niet voorleggen, dan heeft je werknemer recht op een beschermingsvergoeding gelijk aan 6 maanden brutoloon.
Bescherming tegen discriminatie
Een werknemer die zulke behandeling ondergaat, is ook beschermd tegen discriminatie. Je werknemer mag dus geen nadeel ondervinden van het ondergaan van die behandeling(en) en de afwezigheden die daarmee gepaard gaan. Schend je dit discriminatieverbod, dan ben je jouw werknemer een forfaitaire schadevergoeding gelijk aan 6 maanden brutoloon, of een vergoeding voor de werkelijk geleden schade verschuldigd.
Om aanspraak te maken op de ontslagbescherming, dient je werknemer je op de hoogte te stellen door het overhandigen van een medisch attest. De bescherming gaat in vanaf het moment van kennisgave, tot 2 maanden na de kennisgeving. Let op, meerdere (opeenvolgende) attesten zijn mogelijk.
Een cumulatie van deze twee beschermingsvergoedingen is niet uitgesloten.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.