BEHOUD GSM-NUMMER NA EINDE CONTRACT
BEHOUD GSM-NUMMER NA EINDE CONTRACT
Het gebruik van een bedrijfs-gsm als extralegaal voordeel voor je werknemer, is tegenwoordig goed ingeburgerd. Jij als werkgever kan een nieuw gsm-nummer, waarvan jij het gebruiksrecht hebt, aan je werknemer geven. Meestal echter zal je het gsm-nummer van je werknemer, waarvan die zelf het gebruiksrecht heeft, overnemen. Voor deze situatie is er een wetsontwerp ingediend, dat het je werknemer mogelijk maakt om het gebruiksrecht terug te vragen na het einde van jullie contract.
Werkgever heeft gebruiksrecht gsm-nummer
In dit geval wijzigt er niets. Je werknemer zal het gebruiksrecht terug aan jou moeten afstaan als jullie wegen scheiden. Het wordt in dit geval namelijk beschouwd als ‘arbeidsgereedschap’. Het privénummer heeft je werknemer tijdens diens tewerkstelling kunnen behouden.
Werknemer heeft gebruiksrecht gsm-nummer
Bij aanvang of tijdens de tewerkstelling, kan jij als werkgever het gsm-nummer waarvan je werknemer het gebruiksrecht heeft, overnemen. Daardoor heb jij dan het gebruiksrecht.
Het wetsontwerp bepaalt dat je werknemer het gebruiksrecht van het gsm-nummer kan terugvragen na afloop van jullie arbeidsovereenkomst. Dit moet schriftelijk gebeuren, binnen 1 maand na het einde van jullie overeenkomst. Ontvang je een schriftelijk verzoek? Dan kan je dit als werkgever niet weigeren, ongeacht de manier waarop de arbeidsovereenkomst beëindigd is.
De reden dat het gebruiksrecht van het gsm-nummer van de werknemer, na einde van het contract, in een wetsontwerp is gegoten, is het gebruik hiervan in de technologie. Vaak is een gsm-nummer gelinkt aan het gebruik van apps, zoals bankapps, itsme, WhatsApp, …
Deze regelgeving werd nog niet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Wel wordt verwacht dat ze bij publicatie retroactief zal ingaan vanaf 1 januari 2024.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.