VERLAGING AANWERVINGSDREMPEL JONGE WERKNEMERS – STARTERSLONEN
Eén van de maatregelen uit die werd ingevoerd door de Relancewet (26 maart 2018) zijn de zgn. starterslonen. Dit moet het voor u als werkgever aantrekkelijker maken om jongeren vanaf 18 en jonger dan 21 jaar zonder werkervaring aan te werven. De motivatie achter deze maatregel is trachten de werkloosheid onder jongeren verder te doen dalen. Deze ligt ondanks een positieve tendens nog steeds te hoog.
De uitwerking van deze regeling liet op zich wachten tot ‘De Wet betreffende de Sociale Bepalingen van de Arbeidsdeal van 7 april 2019’ verduidelijking bracht.
Sinds 1 juli 2018 kunt u jongeren zonder werkervaring van 18 jaar en jonger dan 21 jaar aanwerven aan een brutoloon dat lager ligt dan het GMMI.
Op 1 maart 2019 is de verduidelijking betreffende de compenserende vergoeding in werking getreden. Indien u het loon van de jongere al verminderd heeft in de periode vóór 1 maart 2019, dan bent u een compenserende vergoeding verschuldigd aan de jongere, berekend zoals hieronder beschreven.
De compenserende nettotoeslag is gelijk aan het verschil tussen het nettoloon berekend op basis van het verminderde brutoloon en het nettoloon berekend op basis van het niet-verminderde brutoloon.
U keert de jongere bovenop het loon deze compenserende nettotoeslag uit die vrijgesteld is van RSZ-bijdragen. Ook krijgt u vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Deze voordelige fiscale en sociale behandeling geldt ook voor de jongere.
Er zijn natuurlijk wel enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden:
- de jongere zou aangeworven worden aan het GMMI of sectoraal minimumloon (indien hij een hoger loon zou krijgen valt hij niet onder deze regeling!)
- een arbeidsovereenkomst van minstens 50% (met vermelding van de regeling van het startersloon!)
- u bent werkgever binnen de privésector (op enkele uitzonderingen na)
- de jongere mag nog geen werkervaring hebben
- de jongere moet 18, 19 of 20 jaar oud zijn en ingeschreven bij de VDAB (of haar gewestelijke tegenhangers)
‘Zonder werkervaring’ heeft een ruimere definitie gekregen dan letterlijk een eerste job als schoolverlater. In de referentiekwartalen T-6 tot en met T-3 mag de jongere niet meer dan twee kwartalen meer dan 4/5 van een voltijdse job gewerkt hebben.
Met het aanwervingskwartaal en de twee voorafgaande kwartalen wordt geen rekening gehouden. Ook studentenarbeid, flexijobs, IBO,… worden buiten beschouwing gelaten.
U kunt gemakkelijk nagaan of aan alle voorwaarden voldaan wordt! Bij de indiening van ‘Dimona In’ krijgt u per kerende een bericht ter bevestiging. Zoniet moet de aanwerving volgens de gewone arbeidsvoorwaarden gebeuren.
Het percentage (18%, 12% of 6%) waarmee het loon verminderd mag worden, daalt naarmate de leeftijd van de jongere stijgt. De werkgever moet rekening houden met de leeftijd op het einde van elke maand.
In principe mag deze nieuwe maatregel gecumuleerd worden met de Vlaamse doelgroepvermindering voor jongeren indien ook hiervoor aan alle voorwaarden voldaan wordt. Dit omdat het gaat over een tewerkstellingsmaatregel die geen vermindering van de werkgeversbijdragen voor sociale zekerheid inhoudt.