VEREENVOUDIGING PROCEDURE TIJDELIJKE WERKLOOSHEID IS EEN FEIT
In ons nieuwsbericht van 5 november kon je lezen dat een vereenvoudiging van de procedure tijdelijke werkloosheid op til was.
Zoals verwacht heeft de regering op vrijdag 6 november beslist de vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid opnieuw in te voeren. Dit voor alle werkgevers en alle werknemers van 1 oktober 2020 tot en met 31 maart 2021.
Het is dus niet langer van belang of je als werkgever erkend werd onder de noemer HGO (hard getroffen onderneming of uitzonderlijk hard getroffen sector). Je kan gebruik maken van de zogenoemde coronawerkloosheid voor zowel volledige schorsing (vb. door verplichte sluiting) als voor gedeeltelijke schorsing (vb. door werkgebrek) van de arbeidsovereenkomst.
Ook als je intussen was overgeschakeld naar tijdelijke werkloosheid om economische redenen, kan je (desgewenst) terug overstappen naar de vereenvoudigde coronawerkloosheid.
Welke situaties?
De vereenvoudigde coronawerkloosheid kan je toepassen bij zowel werkgebrek als situaties van overmacht zoals vb. quarantaine en opvang kind o.w.v. sluiting school of opvang. In deze laatste gevallen moet je werknemer je wel steeds een attest overhandigen.
Wat je moet doen als werkgever
Jij, of je sociaal secretariaat, dient enkel een ASR scenario 5 te versturen. Bij de reden van tijdelijke werkloosheid duid je ‘overmacht’ aan en als reden vermeld je ‘coronavirus’. Als code bij ‘aard van de dag’ vermeld je 5.4.
Was je al overgestapt op tijdelijke werkloosheid om economische redenen (de klassieke regeling of de overgangsregeling) en wil je dit behouden, kan dat ook. Dan blijven de bestaande procedures gelden.
Wat je moet doen als werknemer
Als je werknemer zich nog kenbaar moet maken bij de uitbetalingsinstelling, dient hij/zij dit te doen door het formulier C.3.2A werknemer corona in te vullen en te versturen. Dit in volgende gevallen:
- Na een indiensttreding bij een nieuwe werkgever.
- Na een onderbreking van de uitkeringen tijdelijke werkloosheid van meer dan 3 jaar.
- Na een verandering van het wekelijks aantal uren van de contractuele arbeidsregeling.
- Na zijn/haar 65ste verjaardag.
Bedrag van de uitkering
Tot en met 31 maart 2021 ontvangt je werknemer een werkloosheidsuitkering tot 70% van het geplafonneerd loon (2.754,76 euro/maand). Dit ongeacht of het om economische tijdelijke werkloosheid gaat of om coronawerkloosheid.
Je werknemers die onder coronawerkloosheid (tijdelijke werkloosheid wegens overmacht) vallen, krijgen bovenop hun uitkering een supplement van 5, 63 euro/dag van de RVA.
De verminderde bedrijfsvoorheffing van 15% blijft ook van kracht.
De overheid voorziet ook nog in enkele andere maatregelen waarover we later meer berichten.
Graag meer advies over hoe je dit correct toepast in jouw onderneming?
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.