VERDERE UITBREIDING FLEXI-JOBS
Vanaf 23 april 2023 zullen ook chocolatiers flexi-jobbers kunnen tewerkstellen. In onze vorige nieuwsbrief kan je lezen dat er sinds januari 2023 een ruime uitbreiding is van sectoren waarbinnen flexi-jobben is toegestaan.
CHOCOLATIERS
In bakkerijen kan je al langer flexi-jobbers inzetten. Aangezien de activiteit van chocolatiers gelijkaardig is, mag dit nu ook bij hen. Meer specifiek gaat het om ondernemingen in paritair comité 118 met als hoofdactiviteit ‘de detailhandel in artisanale chocoladeproducten in gespecialiseerde winkels’ met NACE-code 47242.
WAT IS EEN FLEXI-JOB?
Het is een extra job die een werknemer die al minstens 4/5de werkt kan doen bij een andere werkgever. De flexi-job kan dus niet bij dezelfde werkgever zijn als waar de 4/5de tewerkstelling gepresteerd wordt. Sinds 27 april 2022 is ook niet langer toegestaan dat een werknemer bij de eigen werkgever een flexi-job doet via een uitzendkantoor.
Ook gepensioneerden kunnen als flexi aan de slag. Zo kunnen zij ook wat bijverdienen. 65-plussers mogen onbeperkt bijverdienen. Ben je jonger dan 65, dan is er een jaarlijkse limiet (je kan dit navragen bij de RSZ of de pensioendienst).
VOORDELEN VOOR DE WERKNEMER
Als flexi-jobber dien je geen belastingen of sociale bijdragen te betalen op het loon dat je hiervoor ontvangt. Het brutoloon is dus gelijk aan het nettoloon. De inkomsten uit de flexi-job moeten niet aangegeven worden in de personenbelasting dus is er geen risico om in een hogere schijf terecht te komen.
Er staat geen limiet op hoeveel je mag bijverdienen en je bouwt sociale rechten op (vb. vakantie, pensioen).
VOORDELEN VOOR DE WERKGEVER
Als werkgever betaal je een bijzondere werkgeversbijdrage van 25%. Het flexiloon, de flexivergoedingen, het flexivakantiegeld en de bijzondere werkgeversbijdrage zijn aftrekbare beroepskosten. Je kan dus op een flexibele en voordelige manier extra personeel inzetten op drukke momenten.
PROCEDURE
Je dient een raamovereenkomst te sluiten met je flexi-job werknemer. Daarin staan o.a. de identiteit van beide partijen, beschrijving van de jobinhoud, het loon, …
Als je jouw flexi-jobber daadwerkelijk aan het werk zet, dien je een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of duidelijk omschreven werk op te maken.
Bij een mondelinge overeenkomst dien je dagelijks een Dimona-aangifte te doen met telkens het begin- en einduur van de tewerkstelling.
Bij een schriftelijke overeenkomst kan je 1 Dimona-aangifte doen voor de hele periode van de arbeidsovereenkomst, maar wel minstens 1 keer per kwartaal.
WAT IS HET FLEXI-LOON?
Het huidige flexi-loon ligt vast op 11,81 euro/uur (10,97 flexi-uurloon + 0,84 flexi-vakantiegeld). In paritair comité 330 dient er een hoger flexi-loon betaald te worden. Vanaf 1 januari 2023 is dit 15,39 euro/uur (14,29 flexi-uurloon + 1,10 flexi-vakantiegeld).
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.