SOCIALE ZEKERHEIDSBIJDRAGEN 2023
Als werkgever betaal je bovenop het brutoloon van je werknemer nog patronale lasten, de sociale zekerheidsbijdragen.
Categorieën van tewerkstelling
Hier zie je welke werknemers binnen welke categorie behoren.
- categorie 1 omvat de werknemers die niet tot een van de twee volgende categorieën behoren (vanaf het 2dekwartaal 2016 ook de werknemers van de Koninklijke Muntschouwburg en het Paleis voor Schone Kunsten tewerkgesteld onder arbeidsovereenkomst);
- categorie 2 omvat de werknemers tewerkgesteld door werkgevers die onder het toepassingsgebied van de Sociale Maribel vallen met uitzondering van de werknemers tewerkgesteld bij een werkgever onder het paritair comité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp en zij die worden tewerkgesteld in een erkende beschutte werkplaats;
- categorie 3 omvat de werknemers die worden tewerkgesteld in een erkende beschutte werkplaats; vanaf het 2dekwartaal 2016 maakt men een onderscheid tussen werknemers voor wie de loonmatiging verschuldigd is en zij voor wie de loonmatiging niet verschuldigd is.
Samenstelling werkgeversbijdragen
- Globale basisbijdrage
Voor het gros van de werkgevers (categorie 1) bedraagt de basisbijdrage 25%
Dit is samengesteld uit een vast basispercentage en de loonmatigingsbijdrage.
Voor werkgevers uit categorie 2 bedraagt de basisbijdrage 32,40%
Voor werkgevers uit categorie 3 bedraagt de basisbijdrage 19,88%
(bijdragen voor o.a. pensioenen, ziekte en invaliditeit, werkloosheid, …)
- Bijkomende algemene bijdragen
er zijn ook bijkomende (bijzondere) bijdragen te betalen zoals o.a. de loonmatigingsbijdrage (5,67+0,0567*(toepasselijke werkgeversbijdragen)), bijdrage asbestfonds, FSO (Fonds Sluiting Ondernemingen) bijdrage afhankelijk van de aard en de grootte van je onderneming, …
- Sectorale bijdragen
Afhankelijk van de sector waaronder jouw onderneming valt, kunnen er bijkomende sectorale bijdragen zijn.
Zo kunnen we de sociale zekerheidsbijdragen vanaf 2023 voor een werkgever uit categorie 1, met 10 tot 19 bedienden inschatten op 26,99%
Tijdelijke steunmaatregelen
Om aan de verhoogde loonkost en de sterke inflatie tegemoet te komen, heeft de federale regering een steunmaatregel in het leven geroepen die bepaalt dat er voor de eerste twee kwartalen van 2023 een korting van 7,07% op de netto globale werkgeversbijdragen geldt.
Voor het derde en vierde kwartaal van 2023 is een uitstel van betaling van een deel van de werkgeversbijdragen mogelijk, waardoor de betaling pas in 2025 moet gebeuren. Het uit te stellen deel van de betaling gaat ook hier om 7,07% op de netto globale werkgeversbijdragen.
Je kan als werkgever ook vermindering genieten op je patronale lasten. Zo is er de structurele vermindering waarover je hier meer kan lezen en zijn er doelgroepverminderingen die kan toepassen voor bepaalde werknemers.
Wist je al dat puuhr een grote expertise heeft wat betreft subsidies?
We voeren aan een no cure no pay-tarief een scan uit van je personeelsbestand van de laatste 3 jaar om na te gaan welke RSZ-verminderingen we retroactief voor jou kunnen recupereren.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.