KOOPKRACHTPREMIE
In een vorige nieuwsbrief kon je lezen dat de regering een koopkrachtpremie in het leven wilt roepen. Dit omdat de loonnorm voor 2023 en 2024 op 0% werd vastgelegd. Bovenop de indexering en baremieke verhogingen is er dus geen ruimte voor loonsverhogingen.
Met de koopkrachtpremie kunnen bedrijven die ‘het goed gedaan hebben’ eenmalig een tegemoetkoming aan hun personeel doen.
Op vrijdag 24 maart 2023 werden een voorontwerp van de wetgeving en twee ontwerpen van een KB (Koninklijk Besluit) goedgekeurd in de ministerraad. De wetgeving staat dus nog niet op punt en is nog niet gepubliceerd. We geven je wel graag een voorlopig overzicht van de inhoud mee.
De koopkrachtpremie kan toegekend worden via collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of individuele overeenkomst.
-
Via sectorale cao
Deze cao zal de definities moet beschrijven van de begrippen ‘hoge winst’ en ‘uitzonderlijk hoge winst’ in 2022. Hierdoor wordt het maximale bedrag van de koopkrachtpremie respectievelijk vastgelegd op 500,00 euro of 750,00 euro.
-
Via ondernemings-cao
Deze cao moet enkel een verantwoording bevatten waarin staat dat de onderneming ‘goede resultaten’ heeft behaald tijdens de crisis. Hierdoor wordt het maximale bedrag van de koopkrachtpremie vastgelegd op 750,00 euro.
-
Via individuele overeenkomst
Als er in jouw onderneming geen syndicale delegatie is, of als het gaat om een personeelscategorie waarvoor geen cao gesloten wordt (vb. kaderleden), dan kan het toekennen van de koopkrachtpremie via individuele overeenkomst vastgelegd worden. Hier zijn geen voorwaarden vastgelegd voor de bepaling van winst of ‘goede resultaten’. Het maximale bedrag van de koopkrachtpremie wordt vastgelegd op 750,00 euro.
Als de koopkrachtpremie aan bovenstaande voorwaarden voldoet, is ze uitgesloten van het loonbegrip. Er worden dan geen bedrijfsvoorheffing of belastingen op aangerekend, evenmin als sociale zekerheidsbijdragen. Wel is ze onderworpen aan een bijzondere werkgeversbijdrage van 16,50%
De koopkrachtpremie kan enkel in de vorm van consumptiecheques toegekend worden. De bestedingsmogelijkheden van deze cheques zijn dezelfde bij als maaltijd- en ecocheques. Dit is dus minder uitgebreid dan het geval was bij consumptiecheques tijdens de coronacrisis.
De koopkrachtpremie kan toegekend worden vanaf 1 juni 2023 tot en met 31 december 2023. Je werknemers kunnen ze besteden tot en met 31 december 2024.
We herhalen dat het nog steeds even afwachten is tot het wettelijk kader rond is. Zelfs dan kan het zijn dat er in sectorale cao’s nog andere bepalingen worden opgenomen.
We houden je op de hoogte!
Wil je weten welke voordelen je jouw werknemers nog kan geven? Wil je weten welke mogelijkheden tot loonoptimalisatie er zijn voor jou bedrijf, of wil je graag advies? Contacteer dan vrijblijvend puuhr-collega Ann Mertens via ann@puuhr.be of 0495/54 69 44. Zij zal haar uitgebreide kennis graag gebruiken om jou verder te helpen.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.