puuhr: Innovatieve HR-dienstverlening met als moto hard voor cijfers met een hart voor mensen
puuhr biedt oplossingen in een snel veranderende HR-wereld
Hard voor cijfers, maar met een hart voor mensen. Dat is de baseline van HR-dienstenverlener en HR-ontzorger puuhr uit Hasselt die sinds 2016 met succes aan de weg bergop timmert. “Wij zijn begonnen vanuit een subsidieverhaal door proactief en retroactief op zoek te gaan naar subsidies die bedrijven onbenut laten. Nu focussen wij ons ook op payroll, sociaal-juridisch maatwerk en strategisch personeelsbeleid”, zegt Kim Spruyt die samen met Kris Schenk en Marc Corijn puuhr runt. Op die manier kunnen we alle HR-aspecten binnen een onderneming duurzaam beheren.
De drie HR-experten borgen een grote kennis- en praktijkervaring. Kim Spruyt heeft gewerkt in de bouwsector als juriste en HR-verantwoordelijke. Ze specialiseerde zich in het verkrijgen van subsidies voor HR-projecten en deed aan loonlastverlaging door gebruik te maken van IBO, opleidingspremies, ondersteuningspremies arbeidshandicap, maatwerkdecreet en nog veel meer. Kris Schenk fungeerde als directeur bij verschillende sociale secretariaten alvorens puuhr op te richten. Hij verdiepte zich de laatste 5 jaren in de retroactieve rechtzetting van teveel betaalde patronale bijdragen en algemene optimalisatie van werkgeverslasten. Marc Corijn werkt sinds 2013 als adviseur en interim manager voor het optimaliseren van bedrijfs- en HR-processen.
Subsidiescreening
“puuhr is begonnen met de RSZ-screenings, een win-verhaal voor de onderneming. Sinds 2016 namen wij al meer dan 500 ondernemingen van KMO tot multinational onder de loep op het correct toepassen van doelgroepverminderingen en gingen we na of de federale en gewestelijke RSZ-steunmaatregelen correct werden toegepast. Wij zetten daarbij retroactief RSZ-kortingen recht die de onderneming om verschillende redenen niet heeft toegepast. De wetgeving laat toe om dit over maximaal 12 kwartalen terug te corrigeren. Dat is een positieve en heel dankbare dienst. Het geeft immers een geldelijke recuperatie van teveel betaalde bijdragen. Bovendien kunnen we dit aanbieden aan een no cure, no pay-tarief gezien er bij gemiddeld 87% van de ondernemingen recuperatie mogelijk is. Momenteel hebben wij een groot aantal uitzendkantoren waarvoor wij dit uitvoeren. Onze succesrata in de uitzendsector en sector van de dienstencheques bedraagt al enkele jaren 100 %”, verduidelijkt Kim Spruyt. Nu komen bedrijven met +250 werknemers in het vizier.
Personeelsbeleid
puuhr gaat ook proactief te werk. “Ligt de onderneming in een ontwrichte zone, hoe zit het met de patronale bijdragen, kan de onderneming niet beter gebruik maken van een Europees Fonds, zijn er werknemers met een arbeidshandicap, langdurig zieken, enz?”, luidt het. “Tijdens een vrijblijvende subsidiescan belichten we alle mogelijkheden op maat van de organisatie. Onze focus ligt in de eerste plaats op het onder controle houden van de personeelskosten van een onderneming. Dat is niet alleen het subsidieverhaal, maar ook de dagelijkse kost van werknemers en eventuele kost van personeelsuitbreiding, de begeleiding doorheen de vele wetten en reglementeringen (denk aan aanwerven of ontslaan personeel), advies in verloningsbeleid en nog zoveel meer”, beschrijft Kim Spruyt.
Nieuwe HR-aanpak zal noodzakelijk zijn in de toekomst
Organisatiepsycholoog Marc Corijn is één van de drie HR-experten in het puuhr-verhaal, dat in totaal door vijf fulltime medewerkers geschreven wordt. Hij begeleidt vanuit zijn expertise bedrijven bij allerlei HR-vragen vanaf de instroom van werknemers tot uitstroom en alle processen ertussenin. Marc begeleidt onder meer de zoektocht naar de juiste mens op de juiste stoel en bekijkt en versterkt competenties. Dit is het tweede aspect van het moto van puuhr nl. ‘hart voor mensen’.
“HR is een interessante, maar steeds complexere wereld. Denk dan aan de sociaal maatschappelijke evoluties zoals vergrijzing, genderissues, activiteitsgraad bij 55+ers … We merken dat vacatures steeds langer openstaan en ‘the war for talent’ in opmars is.
Daarnaast gaan de technologische evoluties enorm snel en is voor velen thuiswerken plots mogelijk. Dat vereist nieuwe omkadering en een aangepaste vorm van leiderschap in een onderneming.
Er is het economisch verhaal zoals de nasleep van de crisis en opvolging van de personeelskosten. Personeelskosten in België zijn hoog en toch merken we op dat ondernemers nog weinig gebruik maken van alternatieve beloningsvormen, enz.
Andere factoren zijn ecologie – bijvoorbeeld mobiliteitsregelingen om werknemers uit de file te halen – en politieke besluitvorming zoals het langer moeten werken. Ook dit vereist een vorm van proactief denken in een onderneming.
Allemaal interessante items die het straks onmogelijk maken om mensen nog via de klassieke manier te werven. De onderneming zal niet langer de kandidaat kiezen, maar de kandidaat de onderneming. Een sterke employer branding zal nog belangrijker zijn. Kandidaten hebben inmiddels vaak een generieke opleiding genoten waardoor intensieve opleiding op de werkvloer noodzakelijk zal zijn. De kost voor opleiding zal stijgen, enz.
puuhr biedt momenteel reeds de oplossing op de nood om de HR-dienst te outsourcen en dit zowel onder de vorm van projectmanagement als interimmanagement. Ons HR-ontzorgingspakket ondersteunt ondernemingen van een klassieke HR-aanpak naar een strategisch HR-beleid.
“Wij herbekijken daarbij maar al te graag de klassieke HR-aanpak”klinkt het bij puuhr, dat de erkenning voor de KMO-portefeuille binnen heeft.