HET ‘TERUG NAAR WERK-FONDS’
HET ‘TERUG NAAR WERK-FONDS’
Vanaf 1 april 2024 zal je geen outplacementbegeleiding meer moeten aanbieden als je de arbeidsovereenkomst met je werknemer eenzijdig beëindigd wegens medische overmacht.
Vanaf die datum zal je in dat geval aan een nieuwe verplichting moeten voldoen: een bijdrage leveren aan het ‘Terug naar werk-fonds’.
Bijdrage ‘Terug naar werk-fonds’ (TNW-fonds)
Binnen een termijn van 45 dagen zal je een bijdrage van 1.800 euro moeten betalen aan het TNW-fonds.
Je zal ook een aangifte moeten doen bij het RIZIV met een aantal identificatiegegevens over jezelf en de betreffende werknemer. Deze aangifte zal elektronisch kunnen via de website van het RIZIV. Hier zal je ook een model van aangifte kunnen vinden om op papier in te vullen. Tot op heden echter zijn beide manieren van aangifte nog niet beschikbaar op de website van het RIZIV.
Na ontvangst van de aangifte, zal het RIZIV je een uitnodiging sturen tot betaling van 1.800 euro aan het TNW-fonds.
Tussenkomst TNW-fonds voor (ex)werknemers voor
- Personen van wie de arbeidsovereenkomst via een wettelijke procedure werd beëindigd wegens medische overmacht (zowel bij inroeping door werkgever als door werknemer). De aanvraag tot tussenkomst van het TNW-fonds moet binnen 6 maanden na de beëindiging ingediend worden bij de Dienst voor Uitkeringen van het RIZIV.
- Personen in invaliditeit; dit pas vanaf 1 april 2025 en voor zover er financiële middelen beschikbaar zijn.
De aanvraag tot tussenkomst van het TNW-fonds zal ook elektronisch of via papieren model kunnen via de website van het RIZIV, maar is tot op heden evenmin beschikbaar.
Als de aanvraag wordt goedgekeurd, zal de aanvrager een unieke bon ter waarde van 1.800 euro ontvangen. Die bon kan dan gebruikt worden voor hulp en begeleiding op maat bij een erkende, gespecialiseerde dienstverlener.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.