Opleiding - - Opleiding ‘Mentorship’

“ Opleiden wordt het nieuwe aanwerven ” is tegenwoordig een veel gehoorde quote. De schaarste op de arbeidsmarkt heeft als gevolg dat het zoeken naar nieuwe medewerkers meer tijd en middelen vereist. Het is dan ook niet meer dan logisch dat men de medewerkers die men met veel moeite heeft weten te vinden op de best mogelijke manier kan gaan integreren en opleiden. 

De overheid is er zich van bewust dat het inzetten van een ‘bekwame’ mentor cruciaal is om het welslagen van de integratie van nieuwe medewerkers zeker te stellen. De overheid promoot dan ook erkende opleidingen voor mentoren en geeft ondersteuning waar mentorship wordt ingezet om  jongeren te begeleiden binnen het bedrijf. Maar ook meer ervaren medewerkers kunnen veel baat vinden bij de begeleiding van een goed opgeleide mentor.

Aanpak:

 De opleiding kan zowel één op één op de werkvloer zelf als klassikaal in het bedrijf of op locatie gegeven worden.

Doelgroep: 

Medewerkers met minimaal 5 jaar beroepservaring kunnen de rol van mentor op zich nemen na het volgen van een ‘erkende opleiding’. Zij kunnen daarbij ook in aanmerking komen voor een extra RSZ-vermindering. 

Tarifering (bedragen exclusief BTW):

Bedrag per dagdeel

€ 395

Bedrag per dagdeel – 2de en volgende deelnemer van dezelfde organisatie

€ 350

Bedrag voor de beide dagdelen

€ 695

Bedrag voor de beide dagdelen – 2de en volgende deelnemer van dezelfde organisatie

€ 625

Doel

Mentoren moeten bewust gemaakt worden van de uitdagingen bij het inwerken van nieuwe collega’s en zij moeten leren om hun positieve invloed zoveel mogelijk aan te wenden om succesmomenten te creëren voor de nieuwe medewerkers.

Zij krijgen inzichten en vaardigheden aangeleerd om de nieuwe collega’s, zowel jongeren als meer ervaren mensen, op de beste manier op te vangen en te begeleiden. Er wordt aandacht besteedt aan:

  • Het belang van een integratieprogramma bij het creëren van ‘veilige omgeving’ waar de nieuwe collega zich welkom voelt
  • De wettelijke maatregelen die worden opgelegd bij het onthaal van nieuwe medewerkers
  • Het helpen beheersen van de negatieve stress om het leervermogen maximaal te benutten
  • De bijzondere kenmerken van het ‘jonge brein’ bij het aanleren van vaardigheden
  • Het opstellen van een goed opleidingsplan en het zorgen voor goede instructies
  • Het herkennen van vormen van weerstand en conflictbeheersing.

De trainer

Als bedrijfspsycholoog heeft Marc Corijn een jarenlange ervaring opgedaan bij het opzetten van opleidings -en intregratieprogamma’s en het aanleren van communicatietechnieken en didactische vaardigheden.  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden