WAT IS HET GEVOLG VAN CORONAWERKLOOSHEID OP DE BELASTINGEN VAN JE WERKNEMER?
Het is best mogelijk dat ook jij in 2020 werknemers op coronawerkloosheid hebt gezet. Welke invloed zal dat hebben op de belastingen van die werknemers?
Sinds mei 2020 is de bedrijfsvoorheffing op werkloosheidsuitkeringen gedaald van 26,75% naar 15%
Het principe van bedrijfsvoorheffing is dat het een voorafbetaling van de eindbelasting is.
Je zou dus kunnen denken dat de voorafbetaling lager was, dus gevolg is dat de eindafrekening hoger zal zijn. Zo eenvoudig is het echter niet! Vele factoren hebben een invloed op de berekening vb.
– alleenstaand of gehuwd
– aantal kinderen of andere personen ten laste
– andere inkomsten dan loon
– hoogte van het loon
– duur en frequentie van de coronawerkloosheid
We spreken ons heel voorzichtig uit gezien de berekening individu per individu kan verschillen! Grof gesteld kan je als richtlijn aanhouden dat als:
– je werknemer enkele maanden volledig op coronawerkloosheid stond in 2020, dan zal er weinig verschil zijn in de eindbelasting in vergelijking met een ‘normaal’ gewerkt jaar.
– je werknemer echter enkele maanden halftijds op coronawerkloosheid stond, dan kan er wel een supplement te betalen zijn.
Wil je werknemer een schatting van diens belastingbedrag kennen, dan kan je verwijzen naar de berekeningstool ‘Tax-Calc’ van de FOD Financiën.
Heb jij je werknemers al hun INR (individuele rekening) en fiche 281.10 bezorgd? Die documenten dien je hen verplicht jaarlijks te bezorgen. Ze zijn ook nodig voor het invullen van de personenbelasting.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Bekijk zeker ook eens ons opleidingsaanbod op onze website.