VRIJSTELLING STARTBAANVERPLICHTING
VRIJSTELLING STARTBAANVERPLICHTING
Wat is de startbaanverplichting?
Stel jij als werkgever minstens 50 werknemers tewerk, dan moet je zorgen dat minstens 3% daarvan jonger is dan 26 jaar.
Om te bepalen of je minstens 50 werknemers tewerk stelt, moet je je werknemersbestand op 30 juni van het voorgaande jaar bekijken. Ook wordt het aantal van 50 werknemers bekeken aan hand van het aantal VTE’s (voltijdse equivalenten) dat je in het 2de kwartaal van het voorgaande jaar in dienst had. Hierbij worden interimkrachten, flexijobbers, jobstudenten (met enkel solidariteitsbijdragen) en de jongeren met een startbaanovereenkomst (SBO) uitgesloten van de berekening.
Om te bepalen hoeveel jongeren met een startbaanovereenkomst je in het lopende kwartaal tewerkstelt, maak je de som van het aantal VTE-breuken per jongere met een SBO. Voor bepaalde werknemers mag je de VTE-breuk dubbel tellen, vb. voor wie minder dan 26 jaar oud is én van buitenlandse afkomst (buiten de EU), of een handicap heeft.
Heb je minstens 50 werknemers, dan zou dus in 2024 3% van het aantal werknemers in dienst in het 2de kwartaal van 2023, jonger dan 26 jaar moeten zijn (voor de openbare sector is de verplichting beperkt tot 1,5%). Alle jongeren tellen mee, tot op het einde van het kwartaal waarin ze 26 jaar worden (behalve jobstudenten waarvoor enkel de solidariteitsbijdrage verschuldigd is).
Vrijstelling startbaanverplichting.
Recent werd in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd dat enkele sectoren vrijgesteld zijn van de SBO. De vrijstelling geldt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025 voor:
- pc 126 (stoffering en houtbewerking)
- pc 129 (voortbrenging van papierpap, papier en karton
- pc 221 (bedienden uit de papiernijverheid)
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.