Eindejaarsrapportering en overzichten: gebruikt uw HR-afdeling de juiste KPI’s?
Het einde van het kalenderjaar komt in zicht. Dit is vaak een hectisch moment voor uw HR-afdeling. Ze wordt geconfronteerd met vele vragen rond statistieken en cijfers waarop de antwoorden niet altijd voor de hand liggen.
Elke bedrijfsleider of afdelingsverantwoordelijke die de budgetten voor het volgende jaar wil gaan opstellen of die de personeelskosten en productiviteitscijfers van het voorbije jaar wil gaan beoordelen, heeft plots nood aan cijfermateriaal.
- Hebben we alle subsidiemogelijkheden benut en wat was de impact op onze totale werkgeverskost?
- Wat was onze bruto loonkost/uur per afdeling en hoe evolueert die t.o.v. vorige jaren?
- Hoe zijn onze VTE’s geëvolueerd tegenover onze vooropgestelde bezetting?
- Wat met onze verloopcijfers in relatie tot onze demografische samenstelling?
- Wat is de kost aan productiviteits- of kwaliteitsverlies door absenteïsme?
- Hoeveel opleidingsuren hebben we ingezet per werknemer?
- Hebben we voldaan aan onze sectorale verplichtingen ?
- Zijn onze RSZ-verminderingen veiliggesteld?
Allemaal cijfers die gebruikt worden om de KPI’s op te volgen en een beeld te krijgen van de efficiëntie en de performantie van de organisatie.
Helaas stellen we vaak vast dat deze cijfers niet altijd in het gewenste detail of onder de juiste vorm beschikbaar zijn in de loonstatistieken. Dit kan zowel te wijten zijn aan de mogelijkheden van de loonmotor als aan de gebruikte rapporteringsmethodiek. Het niveau van detail dat bij input van de gegevens werd gehanteerd, is bepalend voor het detail van de output.
De juiste definiëring en opvolging van KPI’ s binnen HR zijn dan ook van onschatbare waarde om het management van uw bedrijf efficiënt uit te bouwen.
Wil u graag meer weten over hoe u voor uw bedrijf de juiste parameters kunt definiëren en hoe u daarmee kostefficiënter zou kunnen werken of zelfs een betere toegang tot subsidies zou kunnen krijgen, neem dan snel contact met ons op!
Marc@puuhr.be