ZIEKTE EN GEWAARBORGD LOON
ZIEKTE EN GEWAARBORGD LOON
Wanneer je werknemer ziek (arbeidsongeschikt) is, ben je als werkgever onder bepaalde omstandigheden verplicht tot het betalen van gewaarborgd loon. Tijdens de ziekte – de onmogelijkheid van je werknemer om zijn werk uit te oefenen ten gevolge van ziekte of ongeval – wordt de arbeidsovereenkomst geschorst. De modaliteiten voor de betaling van gewaarborgd loon verschillen naargelang het om (student)arbeiders of (student)bedienden gaat.
Om recht te hebben op gewaarborgd loon, moet je werknemer enkele verplichtingen vervullen
- Werkgever verwittigen
Dit moet onmiddellijk (lees zo spoedig als mogelijk) gebeuren. Het arbeidsreglement (AR) kan specifieke termijnen bepalen. Bij laattijdige verwittiging, vervalt het recht op gewaarborgd loon voor de dagen die hieraan vooraf gaan.
- Medisch attest bezorgen
Als dit gevraagd wordt door de werkgever of als dit zo in het AR staat. Sinds november 2022 is dit tot 3 keer per jaar niet verplicht voor de 1ste dag ziekte. Hierover kan je meer lezen in deze nieuwsbrief. Bij laattijdige bezorging van het attest, vervalt het recht op gewaarborgd loon voor de dagen die hieraan vooraf gaan.
- Beschikbaar zijn voor controle
Je hebt als werkgever het recht een controlearts naar je zieke werknemer te sturen, gedurende de looptijd van de ziekte (inclusief op normale inactiviteitsdagen). Hij mag die controle niet weigeren. De kosten van de controle zijn ten laste van jou als werkgever. Bij weigering tot controle door je werknemer, vervalt het recht op gewaarborgd loon voor de dagen die hieraan vooraf gaan. Jij als werkgever bent niet verplicht dan een nieuwe controle te regelen, dus zal je werknemer in dat geval het recht op gewaarborgd loon voor de volledige duurtijd van de ziekte verliezen.
Als de ziekte te wijten is aan een zware fout van je werknemer, ben je hem geen gewaarborgd loon verschuldigd. Denk vb. aan ziekte als gevolg van drank- of drugsgebruik.
Gewaarborgd loon en anciënniteit
Arbeiders moeten 1 maand anciënniteit hebben om recht te hebben op gewaarborgd loon bij ziekte. Het gaat hier om een kalendermaand, vb. van 13/08 tot en met 12/09. Dagen ziekte tijdens de 1ste maand tewerkstelling, zijn bijgevolg onbetaald. Loopt de ziekte door nadat 1 maand anciënniteit bereikt wordt, dan heeft de arbeider vanaf dan recht op gewaarborgd loon.
Bedienden met een overeenkomst van onbepaalde duur, of bepaalde duur van minstens 3 maanden, hebben geen anciënniteitsvoorwaarden. Bij een overeenkomst van bepaalde duur van minder dan 3 maanden, geldt er een anciënniteitsvoorwaarde van 1 kalendermaand (cfr. arbeiders).
Periode gewaarborgd loon arbeiders
7 kalenderdagen | Gewaarborgd weekloon 1ste week |
7 kalenderdagen | Gewaarborgd weekloon 2de week |
16 kalenderdagen | Gewaarborgd weekloon 3de en 4de week |
> 30 kalenderdagen | Uitkering mutualiteit |
Periode gewaarborgd loon bedienden
30 kalenderdagen | Gewaarborgd maandloon |
> 30 kalenderdagen | Uitkering mutualiteit |
Voor de telling van de periode gewaarborgd loon, dien je ook rekening te houden met herval of verlenging. Bij herval is je werknemer opnieuw afwezig door dezelfde ziekte, binnen 14 kalenderdagen nadat hij het werk had hervat. Bij verlenging gaat het om aaneensluitende periodes van ziekte, zonder werkhervatting, dus heeft het hier geen belang of het om dezelfde ziekte of een nieuwe oorzaak arbeidsongeschiktheid gaat.
Gewaarborgd dagloon ziekte (onderbroken arbeidsdag)
Vat je werknemer het werk aan, maar wordt hij in de loop van de werkdag ziek en moet hij naar huis? Dan zal je voor die niet gewerkte uren gewaarborgd dagloon ziekte moeten betalen. Keert die werknemer de volgende werkdag niet terug wegens ziekte, dan zal de periode gewaarborgd loon vanaf die dag beginnen lopen.
Bovenstaande is slechts een samenvatting van regels rond ziekte en gewaarborgd loon. Er bestaan nog meer uitgebreide regels en wetgeving naargelang verschillende omstandigheden zich voordoen. Heb je nog vragen? puuhr helpt je graag! Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.