VAKANTIE … WETTELIJK? JEUGD? SENIOR? AANVULLEND?
VAKANTIE … WETTELIJK? JEUGD? SENIOR? AANVULLEND?
Nu de zomervakantie er bijna op zit, hebben veel van je werknemers waarschijnlijk hun hoofdvakantie opgenomen. Sommige werknemers hebben echter niet genoeg vakantierechten opgebouwd om de standaard 20 jaarlijkse vakantiedagen te kunnen opnemen.
Wettelijke vakantie
Eerst even de definitie herhalen: vakantie is een schorsing van de arbeidsovereenkomst, waardoor je werknemer gedurende een aantal dagen per jaar vrijgesteld is van prestaties, maar waarvoor jij als werkgever toch vakantiegeld moet betalen.
Heeft je werknemer vorig jaar (het vakantiedienstjaar) een volledig jaar voltijds als bediende gewerkt? Dan heeft hij recht op 4 weken (of 20 dagen, 152 uren) vakantie in het huidig jaar (vakantiejaar). Deed hij dit als 50% deeltijder, dan heeft hij recht op 4 weken (20 dagen of 76 uren).
Maar wat als er geen volledig jaar prestaties werden geleverd? Dan zijn er mogelijkheden om de vakantierechten van je werknemer toch aan te vullen tot 4 weken.
Jeugdvakantie
Is je werknemer pas in 2023 afgestudeerd? Dan kan hij geen volledige vakantierechten opgebouwd hebben in het vakantiedienstjaar. Mits hij aan enkele voorwaarden voldoet, kan hij in 2024 (het vakantiejaar) toch 4 weken vakantie nemen:
- Jonger zijn dan 25 jaar op 31 december van het vakantiedienstjaar;
- In het vakantiedienstjaar de studies beëindigd hebben;
- In het vakantiedienstjaar minstens 1 maand als loontrekkende gewerkt hebben, waarbinnen minstens 13 dagen of 70 uren prestaties moeten geleverd zijn.
Je jonge werknemer moet eerst zijn opgebouwde wettelijke vakantiedagen opnemen. Nadien mag hij ervoor kiezen om jeugdvakantie op te nemen (dit is een recht van je werknemer, geen plicht). Voor deze dagen zal hij een uitkering ontvangen van de RVA, van 65% van het (begrensd) gemiddeld dagloon van die maand. Jij als werkgever, of je sociaal secretariaat, zal een ASR (aangifte sociaal risico) moeten indien bij de sociale zekerheid van de opgenomen uren jeugdvakantie. Bij een eerste opname moet je ook eenmalig een aangifte voor de bepaling van het recht op jeugdvakantie doen.
Seniorvakantie
Om ‘ouderen’ te motiveren het werk te hervatten, geeft het systeem van seniorvakantie hen ook de mogelijkheid tot het opnemen van 4 weken vakantie, moesten zij onvoldoende rechten opgebouwd hebben. Dit systeem volgt dus het idee van de jeugdvakantie. Ook hier moet er aan enkele voorwaarden voldaan worden:
- Minstens 50 jaar zijn op 31 december van het vakantiedienstjaar;
- In het vakantiedienstjaar een periode volledig werkloos of invalide (dus > 1 jaar ziek) geweest zijn.
Je senior werknemer moet eerst zijn opgebouwde wettelijke vakantiedagen opnemen. Nadien mag hij ervoor kiezen om seniorvakantie op te nemen (dit is een recht van je werknemer, geen plicht). Voor deze dagen zal hij een uitkering ontvangen van de RVA, van 65% van het (begrensd) gemiddeld dagloon van die maand. Jij als werkgever, of je sociaal secretariaat, zal een ASR (aangifte sociaal risico) moeten indien bij de sociale zekerheid van de opgenomen uren seniorvakantie. Bij een eerste opname moet je ook eenmalig een aangifte voor de bepaling van het recht op seniorvakantie doen.
Aanvullende (of Europese) vakantie
Heeft je werknemer (vb. door een periode van werkloosheid) geen volledige vakantierechten opgebouwd in het vakantiedienstjaar? Dan kan hij per periode van 3 maanden een week aanvullende vakantie opnemen, mits hij aan enkele voorwaarden voldoet:
- Aanvatting of hervatting van arbeid;
- De aanvatting of hervatting van arbeid loopt tot het einde van het jaar dat volgt op het jaar van de aan- of hervatting (nadien worden door prestaties terug volledige rechten opgebouwd);
- Een aanloopperiode van 3 maanden presteren in het jaar waarin hij aanvullende vakantie wilt opnemen.
Je werknemer moet eerst zijn opgebouwde wettelijke vakantiedagen opnemen. Nadien mag hij ervoor kiezen om aanvullende vakantie op te nemen (dit is een recht van je werknemer, geen plicht). Voor de dagen aanvullende vakantie heeft je werknemer recht op betaling van zijn gewone loon (enkel vast, niet variabel loon). Dit loon is eigenlijk het vakantiegeld voor de aanvullende dagen en zal verrekend worden op het dubbel vakantiegeld in het volgende jaar (of bij uit dienst). Dit is dus een voorschot op het dubbel vakantiegeld (lees, dit systeem wordt gefinancierd door de werknemer zelf).
Bovenstaande is slechts een samenvatting van de regels. Er bestaan nog meer uitgebreide regels en wetgeving naargelang verschillende omstandigheden zich voordoen. Heb je nog vragen? puuhr helpt je graag! Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.