STUDENTENARBEID
STUDENTENARBEID
Maak jij tijdens de zomermaanden ook gebruik van studentenarbeid? Dit kan een goede manier zijn om vakantieperiodes van je vaste medewerkers op te vangen. Of heb je het hele jaar door studenten die bij jou werkervaring komen opdoen en wat centen willen sparen? Dan ben je vast al op de hoogte, maar we geven toch graag nog eens een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten bij de tewerkstelling van studenten.
Er bestaat geen wettelijke definitie van het begrip ‘student’. In praktijk dien je na te gaan of studeren het hoofddoel is.
Wie mag als student werken?
- Studenten vanaf 15 jaar die niet meer aan voltijdse leerplicht onderworpen zijn
(d.w.z. 15 jaar en 1ste graad secundair afgewerkt of vanaf 16 jaar wanneer geen onderwerping aan voltijdse leerplicht meer is) - Studenten vanaf 15 jaar die enkel deeltijds onderwijs volgen (enkel tijdens schoolvakanties!)
- Studenten vanaf 16 jaar
- Studenten in systeem van alternerend leren/werken (mits aan voorwaarden voldaan wordt!)
- Studenten afkomstig uit EER of Zwitserland (volgens zelfde regels als Belgische studenten)
- Studenten afkomstig buiten EER (mits volgen volledig leerplan en verblijfsvergunning)
- Studenten die studies beëindigen in juni, tot 30 september van dat jaar
Wie mag niet als student werken?
- Studenten die enkel avondonderwijs volgen of een beperkt leerplan buiten het systeem van alternerend leren/werken
- Studenten die al 12 maanden ononderbroken bij jou in de onderneming werken
Als je studenten tewerkstelt, gelden veelal dezelfde verplichtingen als bij je overige werknemers. Bij jeugdige werknemers (jonger dan 18 jaar) zijn er nog enkele extra aandachtspunten.
Maak een schriftelijke studentenovereenkomst op.
Een studentenovereenkomst is altijd voor bepaalde duur (max. 12 maanden), waarbij de eerste 3 dagen steeds als proefperiode beschouwd worden. Maak de overeenkomst in tweevoud op en zorg dat ze ten laatste bij aanvang van de 1ste werkdag ondertekend is. Ga zeker na of de overeenkomst de vereiste verplichte vermeldingen bevat (vb. begin- en einddatum, arbeidsduur per dag en week, …).
Bezorg je student de nodige inlichtingen.
Bij aanvang van het werk moet de student een aantal nodige inlichtingen gekregen hebben (vb. rusttijden, EHBO, …). Als die inlichtingen in je arbeidsreglement staan, kan je hiernaar verwijzen in de studentenovereenkomst. Hoe dan ook moet je de student het arbeidsreglement bezorgen en hiervoor een ontvangstbewijs laten ondertekenen.
Vergeet geen arbeidsongevallenverzekering af te sluiten!
Ook studenten vallen onder de arbeidsongevallenverzekering, dus je dient voor elk van hen een verzekering af te sluiten. Ga ook bij je externe dienst voor preventie en bescherming op het werk na of er een risicoanalyse of gezondheidsonderzoek nodig is.
Dien tijdig de Dimona-aangifte in.
Tijdig betekent uiterlijk op de aanvangsdatum van de overeenkomst. Dit opent het recht op de solidariteitsbijdrage voor het goedgekeurde contingent. Je kan naast de periode dus ook het aantal uren in die periode reserveren uit het contingent van de student. Dit gebeurt per kwartaal. Je dient dus elk kwartaal een nieuwe Dimona te doen als de overeenkomst over meerdere kwartalen loopt!
Sinds 2023 is het contingent opgetrokken naar 600 uur per jaar. Zolang dit contingent niet overschreden wordt, dient enkel de solidariteitsbijdrage betaald te worden.
Check jaarlijks contingent van 600 uren.
Binnen dit continent kan je voor de student gebruik maken van de solidariteitsbijdragen van 8,13% (5,42% werkgevers- en 2,71% werknemersbijdrage). Vraag je student je een afdruk te bezorgen van het attest waarop je het resterend contingent kan aflezen. Dit vinden studenten op student@work.be. Zowel jij als werkgever als je studenten kunnen hier nog andere nuttige informatie vinden.
Vraag om inschrijvingsbewijs.
Sinds 2020 moet je als werkgever nagaan of de studenten die je tewerkstelt ook effectief student zijn. Hiervoor zal je dus aan die studenten moeten vragen je een inschrijvingsbewijs van hun onderwijsinstelling te bezorgen voor het lopende academiejaar. Louter een verklaring op eer van de studenten zal door de RSZ niet als afdoende bewijs beschouwd.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.