INZETBAARHEIDSBEVORDERENDE MAATREGELEN – VANAF 1 APRIL 2025
INZETBAARHEIDSBEVORDERENDE MAATREGELEN – VANAF 1 APRIL 2025
De nieuwe regeling rond ‘inzetbaarheidsbevorderende maatregelen’ zal in werking treden op 1 april 2025, voor werknemers ontslagen vanaf die datum. Een uitgebreide uitleg over wat die inzetbaarheidsbevorderende maatregelen inhouden, kon je reeds lezen in deze vorige nieuwsbrief.
Doel
Het doel is ontslagen werknemers met een opzegtermijn van minstens 30 weken snel weer aan de slag te krijgen. De opzegtermijn (of opzegvergoeding) wordt opgesplitst in 2 delen:
- Deel 1 is 2/3devan de totale opzegtermijn, maar minimum 26 weken.
- Deel 2* is het resterende deel van de totale opzegtermijn, maar maximum 1/3devan die termijn.
Financiering
De werkgeversbijdragen die jij als werkgever betaalt op deel 2*, worden door de RSZ doorgestort aan de RVA, ter financiering van de inzetbaarheidsbevorderende maatregelen. Het systeem zorgt dus niet voor een extra kost voor jou als werkgever.
Eenmalig forfaitair budget van 1.800 euro
Werknemers met een opzegtermijn- of vergoeding van minstens 30 weken, zullen een eenmalig forfaitair budget van 1.800 euro beschikbaar krijgen voor het toepassen van inzetbaarheidsbevorderende maatregelen. Als een ontslagen werknemer gebruik wilt maken van (een deel van) dit budget, zal hij hiervoor een aanvraag moeten indienen bij de RVA.
Niet enkel de werknemer, maar ook jij als werkgever, of de professionele dienstverlener van de maatregelen, kan de kost voorfinancieren. Uiteraard kan enkel wie de voorfinanciering gedaan heeft ook de terugbetaling aanvragen.
Wat voor jou als werkgever belangrijk is te weten, is dat werknemers die een opzegtermijn presteren, vanaf het begin van die termijn afwezig mogen zijn met loonbehoud om inzetbaarheidsbevorderende maatregelen te volgen. Werknemers met een opzegvergoeding moeten zich beschikbaar houden om deze maatregelen te volgen.
Wat zijn die inzetbaarheidsbevorderende maatregelen?
Dit is elke maatregel, verstrekt door een professionele dienstverlener, met als doel de ontslagen werknemer alle tools te geven om zo snel mogelijk terug aan de slag te kunnen. Dit kan bv. een traject van loopbaancoaching zijn of een erkende opleiding volgen.
Termijn voor toekenning forfait
Bij ontslag met opzegtermijn: terugbetaling kan voor maatregelen gevolgd vanaf de start van de opzegtermijn, tot de laatste dag van het 2de kwartaal dat volgt op het kwartaal waarin die opzegtermijn eindigt.
Bij ontslag met opzegvergoeding: terugbetaling kan voor maatregelen gevolgd vanaf de start van de periode gedekt door opzegvergoeding, tot de laatste dag van het 2de kwartaal dat volgt op het kwartaal waarin die periode eindigt.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.