FLEXI AT WORK – VERPLICHTE AANGIFTE VANAF 2025
FLEXI AT WORK – VERPLICHTE AANGIFTE VANAF 2025
Vanaf 1 januari 2025 geldt er een nieuwe verplichting voor jou als werkgever als je flexi-jobbers tewerkstelt. De Flexi-gegevensoverdracht.
Een niet gepensioneerde flexi-jobber kan tot 12.000 euro per jaar onbelast bijverdienen. Wordt die grens overschreden, moet er wel bedrijfsvoorheffing worden ingehouden op het flexiloon. Dit kon je recent nog lezen in deze nieuwsbrief.
Je flexi-jobber kan steeds op mycareer.be inloggen om te kijken hoeveel hij al vergaard heeft. Heden wordt die informatie gebaseerd op de DmfA kwartaalaangiften. Die gebeuren telkens na het einde van elk kwartaal, waardoor de gegevens op My Career niet exact actueel zijn. Om het ontvangen loon beter te kunnen opvolgen, is de nieuwe tool ‘Flexi at work’ ontwikkeld.
Flexi at Work
Vanaf 1 januari 2025 zal je (of je sociaal secretariaat) verplicht een flexi-gegevensoverdracht moeten doen bij elke loonbrief die je opmaakt voor je flexi-jobber. In jouw KMO is dit waarschijnlijk maandelijks, maar bij uitzendkantoren zijn er wekelijkse loonbrieven. Vandaar is de uiteindelijke regel dat je de flexi-gegevensoverdracht uiterlijk 5 kalenderdagen na de opmaak van elke loonbrief moet doen. Een belangrijke toevoeging is dat als je meerdere loonbrieven per maand voor 1 werknemer opmaakt, je die samen in 1 overdracht mag groeperen. Dan moet dit ten laatste 5 kalenderdagen na opmaak van de laatste loonbrief van de kalendermaand.
Heb je slecht enkele gegevensoverdrachten uit te voeren, dan kan dit via de onlinedienst ‘Doe uw flexi-gegevensoverdrachten’ op Social Security. Heb je een grote onderneming of maak je veel flexi-loonbrieven op, dan kan je de gegevensoverdracht via batch doen.
Bij elke overdracht moeten volgende gegevens meegedeeld worden:
- Het ondernemingsnummerof het RSZ-nummer van de onderneming
- De lijst van werknemerswaarvoor u loongegevens wilt overdragen
- Loongegevens en berekeningsperiodevoor de periode waarvoor de loonbrief opgesteld is
Er bestaan drie types gegevensoverdracht:
- een originele gegevensoverdracht waarmee de gegevens van een loonbrief voor de eerste keer worden doorgegeven aan de RSZ;
- een wijzigende gegevensoverdracht waarmee gegevens van een eerder ingediende gegevensoverdracht worden aangepast;
- een annulerende gegevensoverdracht waarmee de gegevens van een eerder ingediende gegevensoverdracht worden verwijderd.
Aan elke flexi-gegevensoverdacht wordt een ticketnummer toegekend. Na de indiening kan je in de E-box van je onderneming een pdf vinden met het detail van de overdracht.
De tools zijn reeds sinds 2 december beschikbaar. De verplichting geldt echter pas vanaf 1 januari 2025.
Sociaal-juridisch advies gewenst bij het implementeren in je payroll en strategisch HR-beleid?
Neem vrijblijvend contact op via info@puuhr.be.